Nokia no actualitzarà l’N900 a MeeGo

Compartir

Telefonia mòbilEl fabricant finlandès es veu obligat a aclarir el futur del seu telèfon més potent, i que actualment funciona amb la distribució de Linux Maemo, indicant que no serà actualitzat a MeeGo però que tampoc serà oblidat, quelcom que ha exemplificat amb el recent llançament de l’actualització 1.2 del seu sistema.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El Nokia N900 passa per ser el smartphone més potent i versàtil que la companyia finlandesa disposa a hores d’ara en el seu catàleg de telèfons. Emprant una distribució GNU/Linux anomenada Maemo, permet realitzar coses com la instal·lació i ús de programes com la suite ofimàtica OpenOffice o el navegador web Chrome. Realment, és més un ordinador de butxaca que un smartphone.

En el Maemo Barcelona Long Weekend celebrat a la capital catalana el desembre passat, es va presentar la qüestió de si el sistema operatiu del telèfon s’actualitzaria a la següent versió, i la resposta de Nokia fou negativa. El mateix es va repetir durant la conferència de premsa celebrada conjuntament entre el fabricant finlandès i Intel en el Mobile World Congress, també a Barcelona, en la qual es va presentar la iniciativa MeeGo en la que s’uneixen Moblin i Maemo.

Malgrat tot, les esperances de la comunitat d’usuaris i desenvolupadors de l’N900 (i, amb això, els rumors) van tornar a augmentar respecte a la futura actualització a MeeGo quan fou publicada la primera beta del nucli de la nova distribució, que funciona sobre el potent smartphone de Nokia. L’actualització semblava possible i factible, i potser darrere de les negatives del fabricant finlandès s’hi amagava una futura maniobra d’última hora. Però no serà així.

En el mateix post del blog oficial de Nokia en el qual s’anunciava l’actualització a la versió 1.2 del sistema operatiu Maemo de l’N900 s’hi afirmava que, tot i els rumors, no hi haurà possibilitat d’actualitzar aquest telèfon a MeeGo 1.0 quan surti la versió per a smartphones d’aquesta plataforma.

La justificació per part de Nokia per a aquesta no actualització, que ha decebut a bona part de la comunitat que encara guardava esperances sobre el tema, és que vol oferir la millor experiència d’usuari amb MeeGo, i aquest no és el terminal adequat per a això. Els seus motius tindran, i tenint en compte que la versió 1.0 de la nova plataforma per a smartphones sortirà en unes poques setmanes, no hauria de trigar gaire en aparèixer un nou terminal que l’empri. Encara que podria no ser Nokia, ja que MeeGo és una plataforma que pot usar qualsevol fabricant, oberta com Android.

Pel que fa a l’actualització de Maemo 5 a la versió 1.2 per a l’N900, aquesta aporta com a novetats la navegació web en mode de pantalla vertical, millores en el client de correu electrònic, possibilitat de realitzar trucades de vídeo, i nous jocs a punt per a la seva descàrrega a l’OVI Store entre altres coses.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina