Nokia podria llançar un smartphone amb Android?

Compartir

Una sèrie de mitjans en línia publiquen imatges i especificacions d’un suposat prototip de la finlandesa de nom en clau Normandy, i que executaria el sistema operatiu de Google.

Sembla un contrasentit que, després de la seva adquisició per part de Microsoft, i com a única empresa que ha abraçat decididament (ho ha fet més que decididament…) la plataforma de programari per a smartphones de la companyia de Redmond, Nokia pugui llançar un smartphone amb Android al mercat. Però el rumor ha estat aquí des de fa temps, i ara se li posa nom, especificacions i fins i tot cara: Nokia Normandy.

Aquesta podria ser la cara del Nokia Normandy segons @evleaks

Aquesta podria ser la cara del Nokia Normandy segons @evleaks

Una possible relació entre Nokia i Android sembla atraure a blocaires i premsa especialitzada en general, a part de gran nombre d’aficionats a les noves tecnologies, i fins i tot des de dins la mateixa Nokia, almenys prèviament a l’adopció de Windows Phone com a plataforma de programari i els canvis que aquesta va comportar.

Bon exemple d’això és Newkia , una empresa amb base a Singapur però fundada per personal escindit o acomiadat de Nokia, que pensa llançar al mercat en un futur proper (parlen de la segona meitat d’aquest mateix any 2014) terminals “estil Nokia” però amb Android com a plataforma de programari que els governi.

Existeix la possibilitat que la mateixa Nokia s’avanci a Newkia i llanci al mercat un terminal operant amb Android? Aquesta fascinant possibilitat pren cos per a alguns en el Normandy, un suposat prototip del qual hi ha hagut diverses filtracions en diversos mitjans, la darrera a @evleaks, compte de Twitter especialitzat en oferir informació procedent de filtracions relatives al món de la tecnologia i, més concretament, la telefonia mòbil.

El presumpte Nokia Normandy mantindria la mateixa línia de disseny dels Lumia amb Windows Phone però treballant amb Android i una interfície personalitzada per la companyia finlandesa. La versió del sistema operatiu seria la darrera, la 4.4 KitKat.

Però li convé o interessa a Nokia-Microsoft llançar un terminal funcionant sota la plataforma de Google?

L’adquisició de les divisions de Nokia relacionades amb la fabricació de terminals i els seus corresponents serveis per part de Microsoft va respondre probablement a la necessitat imperiosa de la companyia de Redmond de garantir un fabricant plenament compromès amb el seu sistema Windows Phone, a manca d’altres que estiguin llançant nous terminals amb certa freqüència i donant-los importància en el seu catàleg i en les pertinents accions publicitàries que els acompanyin.

Al llarg d’aquest passat any 2013, només Samsung, HTC i Huawei van presentar nous models de terminals operant sota Windows Phone, i cap d’ells va aconseguir ni una fracció de l’atenció mediàtica que van rebre els seus homòlegs amb Android com el Galaxy S4, el One o l’Ascend Mate, és clar que les respectives companyies fabricants tampoc s’hi van esforçar gaire en llimar les diferències, destinant més recursos i èmfasi a la promoció dels seus flagship amb el sistema operatiu del robot verd.

En aquest context és difícil de creure que Microsoft (recordem que ara al comandament de Nokia) s’atreveixi a llançar un terminal amb Android arriscant-se a que sigui el més venut del catàleg de la finlandesa i, amb això, deixi “en ridícul” a la gamma Lumia i molt tocada la imatge pública de la seva pròpia plataforma.

Però, amb tot, quelcom que he après del sector de les TIC en aquests anys en els que porto informant sobre ell és que te’n pots esperar qualsevol cosa.

Podem, per exemple, suposar que Microsoft podria voler llançar un torpede a la línia de flotació dels serveis en línia de Google, emprant el seu mateix i popular sistema operatiu en un terminal Nokia però substituint els serveis en línia propis de Google com Gmail, Maps, o el mateix cercador, pels seus propis serveis com Outlook o Bing.

Però, llavors… agradaria al públic un Android sense presència de Google? No comprarien un terminal amb la fama de robustesa i fiabilitat del maquinari Nokia només per instal·lar-hi les apps de Google un cop adquirit, desembalat i configurat?

De moment ens hem de conformar amb les especulacions, les filtracions i l’espera. Algunes veus auguren la presentació del Normandy per al Mobile World Congress d’enguany, és a dir, d’aquí a un mes i mig aproximadament.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: