Nokia presenta a Barcelona l’N97 i els nous serveis OVI

Compartir

L’evolució dels Communicator incorpora una innovadora tapa lliscant, augmenta la quantitat de memòria interna instal·lada, i proporciona sortida de TV, mentre que els nous serveis OVI faciliten la realització de còpies de seguretat de l’agenda i els contactes del telèfon.


El Nokia N97 obert i tancatGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – L’esdeveniment Nokia World que s’ha celebrat a Barcelona durant el dimarts i dimecres d’aquesta setmana ha estat el marc escollit pel fabricant finlandès per presentar l’evolució de la seva família Communicator, el darrer exponent de la qual fins avui és l’E90.

La principal novetat del Nokia N97 és la gran pantalla tàctil frontal, primícia en la sèrie de gamma alta de Nokia i que la companyia va estrenar fa pocs mesos amb el model 5800 XpressMusic. Nokia ha estat l’últim dels grans en adoptar la interfície multitàctil per interactuar amb els seus terminals, en una moda que d’ençà de la seva aparició amb l’iPhone d’Apple ha obligat als principals fabricants començant per HTC i acabant per BlackBerry i la mateixa Nokia a adoptar aquesta interfície per als seus telèfons, ja que és el que el públic comença a demanar.

La tradicional fesomia de la família Communicator era la d’una petita pantalla a l’exterior òptima per utilitzar les funcions de telefonia i missatgeria sense haver de desplegar el teclat, i una pantalla més gran a l’interior, donant pas al complet teclat QWERTY amb el qual el dispositiu donava més la impressió de ser un ordinador portàtil en miniatura que no pas un telèfon mòbil. En aquest cas, la pantalla exterior i l’interior són la mateixa, essent la tapa lliscant per deixar pas al teclat. Un cop obert el terminal, la pantalla de 3,5 polzades en format 16:9 és inclinable per poder-lo situar còmodament sobre una superfície i escriure amb ell.

El sistema operatiu que governarà la màquina serà Symbian amb la clàssica interfície S60 en la seva cinquena edició, personalitzada amb icones d’accés ràpid a les aplicacions i serveis en línia més populars. El navegador web renderitzarà les mateixes pàgines que els navegadors de sobretaula, mantenint el pols amb l’iPhone en aquest aspecte, ja que l’opinió unànime dels analistes és que el d’Apple és el telèfon que ofereix una versió més fidedigna de la web en un dispositiu mòbil, una posició de la qual els seus rivals intenten infructuosament desbancar-lo.

Per veure còmodament continguts de vídeo i fotos del telèfon, aquest disposarà d’una sortida de televisió, amb el que el podrem connectar a una pantalla gran per veure pel·lícules. La memòria interna, un dels punts més criticats de la família Communicator (el model E90 amb prou feines inclou 128 MB. de memòria, prou per a usos professionals que excloguin l’àudio i vídeo) augmenta considerablement: fins a 32 GB. més una tarja microSD de 16 GB. inclosa en el paquet.

El Nokia N97 amb el teclat al descobert

La càmera de fotos és de cinc megapíxels, i també grava vídeo. Inclou connector micro-USB, compatibilitat amb xarxes 802.11 b/g (WiFi) i Bluetooth.

Un telèfon social

L’N97 incorpora sensors d’A-GPS (Assisted GPS) i una brúixola electrònica. El primer element, els sensors A-GPS, consisteixen en un GPS millorat que permet obtenir molt millor la posició que els GPS convencionals en condicions en les quals la senyal dels satèl·lits es debilita per la presència d’edificis o accidents geogràfics. Amb tot aquest arsenal de mesuradors de posició, el nou telèfon de Nokia sap en tot moment on ens trobem, el que és aprofitat en els nous serveis OVI de la companyia finlandesa.

Presentada en el passat Mobile World Congress, la plataforma OVI és una xarxa social creada per Nokia per als usuaris dels seus telèfons mòbils basada en l’intercanvi de fotos i vídeos. Aprofitant l’esdeveniment de Barcelona s’ha presentat també la seva renovació, que consisteix en afegir suport per a sincronitzar els contactes, calendaris, notes i tasques entre el telèfon mòbil, el compte en línia a ovi.com i un PC amb la suite d’OVI instal·lada.

L’intercanvi d’arxius s’ha simplificat, al mateix temps que es facilita la tasca de realitzar còpies de seguretat del contingut del telèfon, un aspecte que molts usuaris descuiden i que només troben a faltar quan els passa algun contratemps amb el terminal, i llavors ja és massa tard.

Tornant als nous sensors de posició afegits a l’N97, ara és molt més fàcil i ràpid geolocalitzar les fotografies que fem amb el mòbil i pugem a Internet per publicar-les, o bé actualitzar el nostre estatus a la xarxa social per anunciar el lloc en el que ens trobem, o fins i tot conèixer quins amics nostres tenim més a prop.

La versió beta dels nous serveis OVI ja pot ser testejada a Internet amb tan sols donar-se d’alta en el lloc web, mentre que l’N97 estarà disponible al llarg de la primera meitat del 2009 amb un preu estimat d’entre 500 i 600 Euros.

Guillem Alsina