Nokia reemplaça al seu CEO per directiu de Microsoft

Compartir

NokiaÉs probable que la substitució d’Olli-Pekka Kallasvuo hagi estat deguda a les crítiques dirigides des de la premsa i la crítica especialitzada als últims models llançats pel gegant finlandès.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La suposada crisi de Nokia (encara que a moltes empreses ja els agradaria estar en crisi dominant com dominen des d’Espoo les vendes de terminals a nivell mundial) s’ha cobrat la, fins al moment, víctima més important: el CEO de la companyia Olli-Pekka Kallasvuo, que serà substituït aquest vinent 21 de setembre per Stephen Elop, qui actualment es troba al capdavant de la divisió de negocis de Microsoft.

Simptomàtica és aquesta substitució per un executiu de Microsoft quan ambdues empreses es troben en un moment d’acostament després d’anys de ser rivals en el terreny de la telefonia mòbil i malgrat que els seus interessos difereixen, però que ambdues lluiten contra els mateixos enemics: Apple per una banda i Android per l’altra. És per això que aquesta incorporació a Nokia pot ser part d’un acostament més gran d’aquesta a Microsoft. I, malgrat tot, Nokia també suposa una amenaça per al gegant de Redmond per les seves plataformes Symbian i MeeGo.

Kallasvuo és un dels històrics dirigents de la marca finlandesa, amb trenta anys de carrera a l’empresa a les seves espatlles. Elop, per la seva banda, és un “rodamón” del món empresarial tecnològic, amb una carrera que l’ha dut a companyies com Macromedia, Adobe o Juniper Networks abans d’entrar a Microsoft en el 2008. És el primer no finlandès que accedeix a un càrrec d’alta direcció a Nokia.

Crisi real?

Tot i una caiguda real i constatable en el mercat provocada per l’empenta dels seus principals rivals (BlackBerry, Apple i Android), Nokia encara lidera còmodament la classificació de les empreses que més telèfons venen arreu del món. Els seus darrers models basats en Symbian han patit crítiques aferrissades des de moltes publicacions i blogs independents, amb el cas de l’N97 (per ser un model de bandera i patir algunes fallades admeses per la mateixa companyia) com a més punyent, el que afegit a la lògica davallada en el mercat per la major fragmentació d’aquest, ha dut a molts a parlar de crisi, una sensació que s’ha contagiat a la pròpia companyia que busca re-inventar-se a ella mateixa.

Una part d’aquesta re-invencióóó és la plataforma Linux MeeGo, fruit de la fusió de Maemo i la distribució d’Intel Moblin. Maemo i l’N900 van deixar un excel·lent regust entre la crítica i els usuaris (malgrat que es tracta d’un terminal altament especialitzat i, amb això, per a un sector de mercat molt concret i escàs), el que ha dut a apuntar que el futur del fabricant finlandès es mou en aquesta direcció.

I a despit de les crítiques, altres fabricants han patit problemes semblants que no han generat tant de contingut en els mitjans de comunicació. Ser líder té coses bones i dolentes, i una d’elles és que qualsevol cosa que facis o et passi es magnifica. I no sabria dir si això és bo o dolent, encara que això depèn més del que sigui que es magnifiqui.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina