Nokia refor

Compartir

El fabricant finlandès ja ofereix el sistema operatiu del pingüí en els seus Internet Tablet, però ha assegurat que en el futur augmentarà la seva gamma de terminals basats en Linux.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Era un pas lògic d’ençà que a principis d’enguany Nokia va anunciar l’adquisició de Trolltech, la companyia fabricant de les llibreries QT i de l’entorn GNU/Linux per a dispositius mòbils Qtopia. Fins ara la companyia finlandesa no li havia tret el suc a la seva flamant compra, ja que no disposa en el seu catàleg de més terminals amb el sistema del pingüí que els seus Internet Tablet, però sembla que finalment apostarà pel sistema lliure amb més força.

Fins ara, Nokia ha estat usuària de Symbian, una plataforma no lligada a un fabricant específic i que és utilitzada també per altres productors de terminals com Sony Ericsson, una de les principals rivals del fabricant finlandès. De fet, la importància de Symbian per a Nokia i viceversa és tal que en el passat es va acusar a aquesta darrera de voler monopolitzar la política d’aquest sistema operatiu, el que va provocar el flirteig de companyies tan importants com Sony Ericsson amb altres plataformes (inclòs Linux).

El comunicat de Nokia no s’ha fet de manera oficial, sinó més aviat de manera informal; Rick Simonson, director financer de Nokia, va assegurar fa uns dies en una reunió que la seva companyia preveu que el sistema operatiu lliure creixerà en importància en el panorama dels dispositius mòbils, i que Nokia obrarà en conseqüència.

La nova generació de dispositius Nokia basats en Linux per l’accés a Internet sortirà aviat al mercat, segons les paraules de Simonson.

El principal jugador en la plataforma del sistema del pingüí per a dispositius mòbils serà, en un futur proper, Google amb el seu Android, al qual s’hi han associat una sèrie de companyies fabricants de terminals, algunes tan importants com HTC, rival directa de Google en el sector corporatiu. És probable que Nokia vulgui disposar d’un petit arsenal de telèfons basats en Linux per contrarestar l’oferta que previsiblement trauran diversos fabricants a finals d’any basant-se en Android.

Guillem Alsina