Nokia s’acosta a Microsoft per corregir el seu lent declivi

Compartir

NokiaLa finlandesa i la nord-americana han anunciat un acord que permetrà a la companyia de Steve Ballmer comptar amb el principal fabricant del mercat com a aliat, i a aquest amb una plataforma de programari més per als seus terminals.

Redacció – Després de moltes especulacions, s’ha fet oficial: Nokia i Microsoft segellen una ampliació dels pactes que les unien fins ara, de manera que el fabricant finlandès prendrà Windows Phone com a plataforma de programari de referència en els seus smartphones juntament amb tots els serveis inclosos en tal plataforma, i la companyia de Redmond emprarà la cartografia de Nokia en els seus propis serveis.

Ambdues organitzacions ja mantenien en vigor acords de col·laboració puntuals en matèries concretes, i la relació era cordial. L’acord ara anunciat sorgeix de les necessitats de mercat de les dues: d’una banda, Microsoft necessita imperiosament ampliar la seva presència entre els consumidors, mentre que Nokia necessita fer alguna cosa diferent per frenar el seu lent però constant declivi en el mercat. Ambdues s’han vist tocades per una evolució del mercat i de les preferències dels consumidors que no havien previst a temps ni contrarestat eficaçment.

La sortida d’Apple a l’arena de la telefonia mòbil amb un sol terminal que, a més, incloïa una nova tecnologia (la multitàctil) encara per provar la seva viabilitat i utilitat, fou desdenyada per molts, entre ells Nokia i Microsoft, però al cap d’un any ja tots els fabricants disposaven de terminals multitàctils o estaven a punt de llançar-los. L’auge de BlackBerry i el gran èxit obtingut per Android també han fet tremolar els fonaments sobre els quals es construïa “l’imperi” Nokia i l’estratègia de mercat de Microsoft, però ha estat la manca d’una reacció que convencés el seu públic consumidor la que ha acabat segellant el declivi d’ambdós en el mercat.

Nokia es va “enrocar” en un moment determinat amb un Symbian cosit a crítiques, que si bé havia gestionat correctament en el passat, ara ha vist com errades com la de l’N97 (un terminal amb problemes des de la seva sortida al mercat i àmpliament criticat per la premsa i els consumidors) acabaven amb la paciència dels usuaris per una banda i dels altres fabricants per una altra en adquirir directament la Fundació Symbian, amb el que la plataforma de programari ha quedat sota el seu control total.

Malgrat tot, a dia d’avui, Nokia continua essent el principal fabricant del món, gràcies sobretot al seu domini absolut dels mercats emergents amb terminals de baix cost. Entre els smartphones, tot i això, el seu posicionament comença a ser qüestionable encara que ha tingut màquines amb un bon ritme de vendes, com el mateix (encara que criticat) N97.

Per part de Microsoft, la seva principal errada ha estat la de mantenir durant massa temps una filosofia d’intentar plasmar en una petita pantalla i un aparell poc potent, el mateix que els usuaris tenien al seu PC, la mateixa metàfora d’escriptori. No ha estat fins a aquest any passat quan se n’han adonat que això era insostenible i han intentat esmenar la situació, però… massa tard?

Termes de l’acord

El què ambdues companyies han fet públic (i que haurà de ser explicat durant el Mobile World Congress) en la presentació per a premsa celebrada a Londres aquest passat divendres dia 11, i en la que es va parlar sobre resultats econòmics i estratègia de mercat, es van desvelar els punts bàsics d’aquesta aliança, que consisteixen en:

  • Nokia adoptarà Windows Phone com la seva principal estratègia en el segment dels smartphones, innovant sobre aquest en diversos sectors en els que, segons l’opinió d’ambdues parts, la finlandesa és líder de mercat. Se sobreentén aquí que en tot moment s’està parlant de la plataforma programari de Microsoft, però sembla que aquesta paraula o el terme "sistema operatiu" són evitats forçadament. La resposta es podria trobar en altres punts de l’acord segons els quals, Nokia passarà a utilitzar Bing o altres serveis en terminals que podrien muntar Symbian com a base. Per això, Windows Phone s’entendria com una estratègia en global juntament amb altres productes com el cercador Bing.

  • Nokia col·laborarà en el futur desenvolupament de Windows Phone aportant la seva expertise en l’àrea de plataformes per a telefonia mòbil i la seva adaptació a diferents mercats. També desenvoluparan iniciatives conjuntes de màrqueting.

  • Bing serà el motor de cerca per als smartphones Nokia i per als serveis online de la companyia finlandesa, i Microsoft adCenter el proveïdor de publicitat sensible al context de les cerques.

  • Nokia Maps serà integrat com a servei de cartografia preferit en els serveis online de Microsoft com ara Bing.

  • En els països en els que Nokia tingui avançats els seus serveis de pagament per mòbil, es donaran facilitats per tal que els consumidors adquireixin terminals amb Windows Phone.

  • La botiga virtual online d’aplicacions de Nokia s’integrarà amb Windows Marketplace per a millorar l’experiència de l’usuari. Això, almenys en principi, no suposa la desaparició dels serveis OVI, encara que el seu futur a llarg termini podria veure’s molt marcat per aquest acord.

La borsa ja ha reaccionat amb una pujada molt lleugera del preu de les accions de Nokia i amb pràctica indiferència per a la cotització de Microsoft. Podria ser que inversors i accionistes esperessin al Mobile World Congress.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina