Nou Commodore 64: carrosseria clàssica, cor modern

Compartir

MaquinariLa nova generació del Commodore 64 és estèticament idèntica a la llegendària màquina de 8 bits, però per dins és un PC en tota regla amb l’últim processador Atom del mercat.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i ser una ciència jove, la informàtica ja arrossega al seu darrere una història intensa i amb la seva pròpia mitologia. En aquest últim terreny entren ordinadors que van marcar el seu temps, com el Sinclair Spectrum, l’Apple ][, l’Amiga 500, o la família MSX. Un d’aquests és el Commodore 64, gràcies al qual -almenys jo no en tinc gaires dubtes al respecte- es van forjar en el seu moment moltes vocacions com a informàtic.

Commodore USA ha decidit reviure aquells temps en els quals -i fent un símil amb l’Oest Americà- els pioners de la microinformàtica domèstica creuaven els grans erms a cavall dels seus vuit bits… almenys estèticament: la nova família de màquines de la llegendària marca manté la mateixa aparença de fa gairebé tres dècades, però totalment renovades per dins per posar-les a l’alçada de qualsevol altre ordinador modern.

El nou Commodore 64, per exemple, amaga sota un capó que a primera vista no sembla diferenciar-se del seu avantpassat, tot un microprocessador Intel Atom 525 Dual Core (doble nucli), 2 GB. de memòria RAM (ampliables a 4), xipset gràfic nVIDIA ION2, lector de DVD slot-in amb opció de Blu-ray Disc, lector de targes multiformat, ports VGA, HDMI, DVI, i 5 ports USB.

Com a programari, en un futur proper incorporarà el sistema operatiu Commodore OS 1.0, que segons sembla estarà basat en GNU/Linux (probablement no sigui més que una altra distribució d’aquest sistema), i que permetrà executar programari de la màquina original de 8 bits mitjançant tècniques d’emulació. Això últim no és cap prodigi, tenint en compte que el mercat de l’emulació i la virtualització ha existit des de fa molts anys, i els emuladors de màquines clàssiques com les enumerades al principi d’aquest article i moltes més, han fet les delícies dels amants d’allò retro durant molt de temps.

Mentre, les unitats que es vagin venent inclouran un CD amb Ubuntu 10.04, encara que també queda l’opció d’instal·lar-li Windows a aquesta màquina.

L’emulació del Commodore 64 original també serà accessible des del moment d’encendre la màquina, segons podem llegir en el lloc web del fabricant, de manera que iniciarem un entorn que mimetitzarà al del C64 original. Sense cap mena de dubte, tota una delícia per a aquells qui havien posseït un d’aquests aparells o els qui havien treballat molt amb ell.

El que no es perdran els entusiastes d’allò retro és el tacte del teclat, que emula als d’aquella època en tot, incloent-hi el que a alguns els semblarà el deliciós cliquetejar de les tecles en ser premudes.

No només el model 64 és objecte d’aquesta “resurrecció”; la mateixa Commodore USA també prepara el ressorgiment del VIC-20 en dues versions, el VIC-PRO i el VIC-Slim, i la família Amiga (models 1000, 2000 i 3000). Aquests darrers vindran en elegants caixes negres en format d’escriptori. Si bé dels primers ja se’n coneixen tots els detalls tècnics i se’n pot realitzar la reserva, dels tres components de la família Amiga se’n desconeixen encara molts detalls.

El nou Commodore 64

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina