Nou cop a OpenSolaris: Opera deixa de produir el seu navegador per a aquesta plataforma

Compartir

SolarisLa decisió ha estat justificada per a centrar els esforços en les altres versions Unix (Linux i FreeBSD). Però tot i això, les incògnites que s’amaguen darrera d’aquesta plataforma després de l’adquisició de Sun per part d’Oracle, poden tenir-hi alguna cosa a veure.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La companyia noruega Opera Software, productora del navegador web homònim, ha anunciat a través del blog oficial de l’equip de desenvolupadors de la versió desktop, que abandona el desenvolupament de la versió per a Solaris i OpenSolaris. El motiu esgrimit és no dispersar esforços, apostant pels ports per a GNU/Linux i FreeBSD.

A més de Firefox, Opera era l’altre dels browsers principals que estava disponible per a la plataforma que originàriament pertanyia a Sun Microsystems i ara es troba en mans d’Oracle. És possible que aquest canvi hagi motivat parcial o totalment la decisió d’Opera, malgrat que és obvi que, en aquest cas, la companyia no ho admetrà mai.

El futur tant d’OpenSolaris com de Solaris està, ara mateix, força ennuvolat. Podria donar-se un "fork" en la comunitat, portant a OpenSolaris per un camí diferent del seu "parent" Solaris. Opera Software podria estar congelant temporalment el desenvolupament d’aquesta versió del seu browser en espera que s’aclareixi el futur de la plataforma, malgrat que no ha de ser excessivament difícil migrar el codi de la versió per a GNU/Linux a OpenSolaris/Solaris.

Els usuaris d’aquest sistema operatiu encara tenen a la seva disposició diverses versions d’aquest navegador web fins a la 10.10 . Són les noves versions començant per la 10.53 que no estaran disponibles per a aquest sistema. Però aquells usuaris de Solaris/OpenSolaris que vulguin continuar emprant el navegador Opera tenen l’opció de recórrer a la versió per a Linux mitjançant els contenidors que permeten executar binaris del sistema del pingüí sobre Solaris sense gairebé pèrdua de rendiment.

Opera és, també juntament amb Firefox, el browser que al llarg de la seva història ha tingut un nombre més gran de ports a diferents plataformes; encara es poden descarregar des del lloc web de la companyia versions per a QNX, BeOS, o OS/2. Per a aquestes plataformes fou discontinuat fa temps, pel que les versions disponibles són les antigues.

El moviment d’Opera no ha passat desapercebut per a la comunitat, però sembla que aquesta ha demostrat comprensió. També podria ser que, al baix nombre d’usuaris de Solaris/OpenSolaris, s’hi afegís que d’aquests, pocs emprin Opera, per la qual cosa no hi ha lloc per a gaires crítiques. No obstant, sempre és una llàstima que es perdi diversitat en l’ecosistema de les aplicacions informàtiques.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina