Nou kernel de Linux promet més rapidesa del sistema

Compartir

LinuxGràcies a un pegat de només 200 línies de codi, el rendiment del sistema en general i de diversos elements concrets com l’escriptori, s’accelera notablement. La seva inclusió en diverses distribucions i la prova del seu bon rendiment ha portat a incloure’l finalment en el nucli del sistema.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – A mitjans de novembre de l’any passat, el rotatiu online Phoronix (dedicat a l’actualitat de l’univers GNU/Linux i a les reviews de distribucions) es feia ressò de l’existència d’un pegat per al nucli (kernel) Linux, de amb prou feines poc més de 200 línies de codi, que permetia augmentar notablement el rendiment de l’ordinador en moments de gran càrrega de treball.

La funció d’aquest codi font és reagrupar les tasques a realitzar per la CPU ordenant-les en grups de manera que tinguin més prioritat les tasques interactives i no aquelles que s’executen en background. Només això ja dóna una sensació de més fluïdesa en treballar amb un sistema informàtic multitasca.

Com a resultat de l’aplicació d’aquest pegat en diverses distribucions, es va constatar que el rendiment de l’escriptori augmentava en gran mesura, i que, per exemple, la renderització de pàgines web es tornava més ràpida i eficient. Però la inclusió d’aquest pegat s’havia de realitzar manualment, bé per l’usuari interessat recompilant manualment el nucli (cosa que no es troba a l’abast de qualsevol), o bé pels responsables de les distribucions. Això deixarà de ser així gràcies al kernel 2.6.38, en el qual ja s’hi inclou nativament aquest pegat.

En el futur, i a mesura que aquesta versió del nucli es vagi implementant en les diferents distribucions, els sistemes GNU/Linux es tornaran més ràpids, quelcom que es notarà especialment en els escriptoris, fet que els farà més atractius per als consumidors finals.

Una altra de les novetats destacables del kernel 2.6.38 és la inclusió de suport per als processadors Fusion d’AMD, una arquitectura que combina CPU i GPU en una sola pastilla i que, fins a la data, està provocant bones crítiques i despertant força expectació.

Copyleft 2011 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina