Nou moviment d’Apple en contra d’Adobe?

Compartir

MacEl futur Mac OS X 10.7 Lion no inclourà el plug-in de Flash preinstal·lat, quelcom que fins a la data sí que havia ofert als usuaris. Es tracta d’un nou i sibil·lí moviment de la companyia de la poma contra una Adobe amb la qual és cada dia més distant? El mateix ha fet amb el Java d’Oracle.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot va començar fa mesos amb la justificació oferta per Steve Jobs a perquè Apple no incloïa el reproductor de Flash a l’iOS ni l’hi volia allà. El factòtum de la companyia de Cupertino va adduir llavors (al maig) a problemes de seguretat i rendiment de Flash sobre Mac OS X (va arribar a afirmar que la gran majoria dels bloquejos del sistema es devien al programari d’Adobe), així com de complir amb l’estàndard HTML5, quelcom que segons la seva opinió no dóna cabuda a Flash.

Les afirmacions de Jobs van ser l’inici d’una guerra oberta amb Adobe, en la qual hi ha hagut continuats intents d’aquesta darrera per aconseguir un lloc a les seves eines de programació entre aquelles que poden usar els desenvolupadors per a iOS. L’estira i arronsa ha estat constant, i sembla que ara ens trobem davant d’un episodi més.

Segons informava fa uns dies el rotatiu online Engadget, Apple trencarà amb la tradició d’incloure el plug-in de Flash entre el programari preinstal·lat amb el seu sistema operatiu en la propera versió de Mac OS X, la 10.7 Lion presentada recentment al públic i que veurà la llum comercialment en algun moment de l’estiu vinent.

La pròpia companyia de Cupertino va justificar la seva decisió a la mateixa publicació basant-se en què vol oferir als seus usuaris la darrera versió de cada programa (que se suposa més completa, estable i segura), i ja que aquests poden descarregar el plug-in de Flash des de la mateixa web d’Adobe correctament actualitzat, no té sentit incloure’l en la instal·lació base del sistema.

Però, perquè ara després de tants anys de fer-ho? I, el que és més: potser no disposa el mateix programari d’Adobe d’un actualitzador automàtic que avisa a l’usuari de l’existència de noves versions del programa per tal que es pugui actualitzar?

Al meu parer, l’argumentació d’Apple no és satisfactòria, falla per la base i l’acció respon més a l’enfrontament que està mantenint amb Adobe durant aquests darrers mesos o, fins i tot, a alguna cosa que ho supera…

El mateix amb Java

Apple també ha anunciat que deixarà d’incloure el run-time de Java en el seu sistema a partir de les properes actualitzacions de Mac OS X, la 10.5 update 8 i 10.6 update 3, i per tant també es pot desprendre que tampoc serà inclòs en futures releases com la 10.7 Lion. Amb això, la companyia de la poma deixa en mans d’Oracle la responsabilitat de crear, mantenir i posar a disposició dels usuaris un Java compatible amb la seva plataforma.

Ambdós fets poden ser entesos dins d’un mateix context: la política de Steve Jobs i l’alta direcció d’Apple no vol a la seva plataforma programari que no pugui controlar. Seguirà a això una política en tots els dispositius semblant a la què des del principi ha mantingut RIM amb les BlackBerry? Aquesta passa per un ferri control de les aplicacions publicades per a la plataforma, amb el que el fabricant canadenc busca oferir als seus usuaris la màxima qualitat en les aplicacions.

Apple podria buscar recrear aquesta mateixa política, no només a l’App Store per a iOS, si no també per als seus sistemes de sobretaula. Al cap i a la fi, ja ha posat la primera pedra d’una botiga d’aplicacions exclusiva, una política que podria reforçar en el futur convertint a aquesta en l’única via possible per a instal·lar qualsevol programa en els nostres Mac’s. L’ego de Jobs i el 5% (i creixent) de quota de mercat que disposa avui en dia Apple en els sistemes informàtics desktop faran la resta.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina