Nou pas donat en la implantaci

Compartir

La ICANN migra els seus servidors arrel al nou protocol que ha de marcar el futur de la Xarxa de xarxes.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – L’Internet Protocol versió 6 (IPv6) està cridat a ser el substitut de l’actual estàndard IPv4, al qual se li esgoten les possibilitats ràpidament. Només queden lliures el 14% de les adreces IP possibles amb aquesta versió, i encara gràcies al fet que cada dispositiu electrònic de la terra no compta amb una IP fixa i diferent en cada cas, si no que molts es troben al darrera de xarxes amb sistemes NAT o de traducció d’IP’s que permeten l’assignació d’una adreça dins de la xarxa per a cada màquina i una IP única en el dispositiu concentrador de comunicació amb l’exterior, habitualment un router.

L’augment en el nombre de dígits emprats en la sisena versió del protocol IP permetrà que en un futur qualsevol dispositiu electrònic (sigui un ordinador, un telèfon mòbil o fins i tot un televisor) compti amb la seva adreça IP única i exclusiva en tota la xarxa mundial, pel què coses que ara es compliquen en certa mesura com l’accés remot a un terminal de treball, seran tan simples com tenir apuntada l’adreça IPv6 de la màquina a accedir.

L’anunci realitzat per la ICANN, la màxima autoritat pel que fa a l’administració de dominis de primer nivell i adreces IP, ve a reforçar la implantació pública d’aquest protocol. Els principals sistemes operatius del mercat ja suporten fa temps aquest estàndard, que no s’utilitza ja que per resoldre adreces les consultes s’han de fer comunicant-se amb els DNS’s mitjançant la quarta versió del protocol. La ICANN ara ha posat a sis dels tretze servidors arrel de la Xarxa amb capacitat per treballar amb adreces IPv6, el que permetrà als servidors DNS dels ISP’s (proveïdors de serveis d’Internet per les seves sigles en anglès) comunicar-se amb ells i permetre als seus clients al seu torn comunicar-se mitjançant l’ús d’aquest protocol.

Aquest anunci es pot considerar com l’inici de la implantació a gran escala de l’IPv6, encara que és de suposar que la seva arribada massiva als usuaris finals encara s’endarrerirà uns anys.

Més informació:

Article de la Wikipedia en el que s’explica el protocol IPv6 (en anglès)
http://en.wikipedia.org/wiki/Ipv6

Anunci de la ICANN. Inclou un enllaç a la informació més tècnica
http://www.icann.org/announcements/announcement-04feb08.htm

Guillem Alsina