Nou portàtil Dell porta un processador ARM juntament amb l’Intel

Compartir

MaquinariEl sistema operatiu primari del nou Latitude Z és Windows Vista, que s’executa sobre el xip del fabricant californià, mentre que el microprocessador de la companyia britànica executa un Linux que permet l’accés ràpid a la reproducció de vídeo o la connexió a Internet.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons llegeixo a PCWorld, Dell és el primer fabricant que ha inclòs un dels nous xips multinucli d’ARM (Cortex-A9) en un dels seus portàtils, en concret el Latitude Z presentat fa poc. Tot i això, a la documentació tècnica present en el lloc web del fabricant nord-americà no fa cap referència a aquest altre processador.

Dell Latitude Z 

La missió d’aquest xip és l’execució d’un Linux especialment preparat per a iniciar-se de forma ràpida, proporcionant un accés instantani a funcionalitats com la navegació per Internet o la reproducció de vídeo o àudio. No difereix en objectiu d’altres tecnologies que persegueixen la mateixa finalitat, com la de Phoenix presentada en el darrer Mobile World Congress.

Dell Latitude Z

El processador principal del Latitude Z és un Intel Core 2 Duo sobre el qual s’executa un Windows Vista amb opció de downgrade a XP (i futurament un Windows 7), ficat dins d’una carcassa ultraprima i amb una unitat d’emmagatzemament SSD de 64 GB. Tecnologia d’última generació per a una màquina elegant i orientada al segment corporatiu. La distribució GNU/Linux encarregada de la funcionalitat Instant On arranca en tan sols 2-3 segons si la màquina es trobava en situació de repòs (idle).

A més de PCWorld, altres rotatius donen per bona la informació, com el prestigiós The New York Times o el grup IDG a través de la seva publicació ComputerWorld.

Dell Latitude Z

El Cortex-A9 d’ARM ha estat concebut per ARM com la seva principal punta de llança per atacar el mercat dels netbooks i fer front als Atom d’Intel. El handicap per a aquesta plataforma és que no hi ha una versió de Windows 7 per a ella, malgrat que tenim Windows CE. El seu ús com a processador secundari en portàtils convencionals és una novetat que pocs podien esperar, i que obre un nou camp de possibilitats per a aquests xips.

És probable que ARM ja hagi parlat amb altres companyies per a incloure una funcionalitat semblant en màquines d’altres fabricants. El que queda per veure és com reaccionarà Intel, si no considerarà això com una amenaça o bé contraatacarà d’alguna manera. Potser amb Moblin tingui alguna resposta per oferir?

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)