Nou videoclip de la banda AC/DC… en Excel

Compartir

Una de les bandes de rock’n’roll amb més solera li dedica tota una oda a ‘l’art ASCII’.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Diuen que els vells rockers no moren mai, i aquest sembla el cas d’una de les bandes més llegendàries de la música contemporània, els AC/DC, formats a Austràlia ara fa 35 anys. Aquest any tornen a primera plana amb el llançament d’un nou disc -el primer en vuit anys- titulat Black Ice, que també dóna títol al seu primer senzill. El videoclip promocional d’aquest darrer està fet amb l’ajut de la informàtica, però d’una forma inusual i diferent…

I és que la veterana formació ha recorregut no a complicats programes de retoc d’imatges i vídeo o a caríssims efectes especials al més pur estil ‘Terminator’ generats per ordinador, sinó a una mostra humil d’art que pot ser generat amb l’aparell electrònic més senzill que disposi de pantalla o impressora: l’anomenat ‘art ASCII’.

El codi ASCII (American Standard Code for Information Interchange) consisteix en la codificació dels símbols emprats per escriure en qualsevol ordinador, els que tenim al nostre abast a través del teclat més alguns signes especials que podem aconseguir prement la tecla ALT i una seqüència de tres dígits en el teclat numèric. De fet, les lletres de l’alfabet, números i qualsevol altre símbol que també tinguem integrat en el teclat té el seu corresponent codi ASCII de tres dígits i el podem escriure o imprimir amb la pulsació de tecles ALT més el codi corresponent.

L’art ASCII no és res més que expressar imatges fixes amb símbols del codi ASCII, de manera que vista la composició des de lluny, ens doni una imatge complexa en blanc i negre. La imatge en moviment del vídeo d’AC/DC és relativament fàcil d’aconseguir amb una sèrie d’imatges fixes que es van superposant a una certa velocitat, que és el mètode en el qual es basa qualsevol gravació de vídeo, ja que a base d’imatges fixes anomenades fotogrames exposades una darrere l’altra a gran velocitat (de diverses desenes per segon), s’aconsegueix la il·lusió del moviment.

Els AC/DC en concert a l'Excel

Com a suport per al vídeo s’ha escollit, a més, una aplicació si més no curiosa per a aquesta finalitat: el full de càlcul Microsoft Excel. El videoclip de Black Ice es pot descarregar gratuïtament des del mateix lloc web d’AC/DC i, activant les macros, es pot veure a l’entorn del programa de Microsoft. Per a aquells que no disposin de l’Excel, el grup també l’ha penjat al YouTube per veure en línia.

Per funcionar correctament, en executar les macros que acompanyen al document Excel, es genera un fitxer WAV que és el que reprodueix la música mentre veiem les imatges. En intentar reproduir-lo des de l’OpenOffice 2.4, em va ser possible obrir el fitxer però no va reproduir el seu contingut, pel que és molt possible que els usuaris de GNU/Linux que no tinguin Excel sobre Wine quedin una mica decebuts en no poder veure el vídeo en acció en el seu entorn natural.

Guillem Alsina