Nou Windows Server “low cost”

Compartir

WindowsWindows Server 2008 Foundation proporciona el més bàsic a una empresa sense incórrer en els alts preus de la plataforma servidora de Microsoft. Però el no disposar d’un servidor de correu electrònic pot representar-li un handicap seriós.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La crisi econòmica global juntament amb l’èxit de GNU/Linux en l’àmbit dels servidors i la puixança tecnològica d’aquest darrer sistema operatiu, provoquen que la inversió en infraestructures tecnològiques de les empreses es divideixi en dues direccions: d’una banda, contenció en les noves adquisicions i, per l’altra, inversió en tecnologies lliures per tal de retallar despeses. Tot això és perjudicial per a Microsoft, el què ha dut a la companyia de Redmond a buscar solucions per retenir als seus usuaris i atraure nous clients.

En l’apartat de servidors acaba de llançar Windows Server 2008 Foundation, una versió retallada i limitada de la seva plataforma servidora, però que proporciona els serveis més necessaris a una organització corporativa.

La primera limitació d’aquesta versió la trobem en el nombre d’usuaris màxims als què pot atendre, quinze en total. Malgrat que pot semblar escàs per a una organització empresarial gran, és més que suficient per a empreses petites i mitjanes, que conformen al cap i a la fi una bona part del teixit empresarial de qualsevol país i la implantació de les quals acostuma a centrar-se només en una àrea geogràfica molt concreta (ciutat, comarca, província,…).

Una altra limitació -aquest cop important- en els serveis que ofereix, és que no integra servidor de correu electrònic, una funcionalitat molt important en qualsevol empresa, independentment de la seva dimensió. Així, els clients de Windows Server 2008 Foundation hauran de recórrer a solucions externes o bé adquirir per separat un servidor Exchange. Aquest darrer és un dels productes estrella de Microsoft per a l’entorn corporatiu, i un dels que marquen el seu domini en aquest àmbit.

Aquesta versió tampoc integra cap tecnologia de virtualització, una tendència que tampoc ha penetrat excessivament en el segment de les empreses petites i mitjanes, malgrat que sí gaudeix d’èxit i popularitat en els grans centres de dades i les corporacions amb grans servidors.

Pel què fa a la resta d’aplicacions (incloent aquelles que puguin haver estat construïdes a mida del client), tenen els mateixos requeriments de certificació per al seu funcionament que en la resta de versions de Windows Server, pel què en principi, qualsevol programa que funcioni en un sistema servidor de Microsoft de més funcionalitats, també ho farà en aquest.

Pel què fa al maquinari, la nova oferta de servidor de baix cost (low cost) de Microsoft es troba limitada a màquines amb 8 GB. de RAM i només s’oferirà com a opció OEM, és a dir, per a màquines noves. Per tant, les organitzacions que ja disposen d’un servidor corporatiu amb una versió de Windows Server i que es vulguin actualitzar, no podran adquirir un paquet estàndard amb tots els manuals, sinó que hauran de buscar una organització que distribueixi els paquets OEM o adquirir-ho amb una màquina nova.

Inicialment, Windows Server 2008 Foundation estarà disponible en quaranta països. Part dels beneficis generats per les vendes d’aquest paquet seran donats a dues organitzacions benèfiques, TechSoup.org i Telecentre.org. Els principals fabricants de servidors (HP, IBM i Dell) distribuiran aquest sistema amb els seus productes, que començaran a sortir al mercat al llarg dels propers mesos.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)