Nova beta de Firefox 3 amb interessants novetats

Compartir

La millora de ‘l’engine’ de renderització per carregar les pàgines més ràpidament i les novetats en usabilitat com el bookmarking amb un sol clic, dues de les novetats de les múltiples que inclou aquesta nova versió beta que ens deixa veure un navegador molt interessant.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Mozilla ha publicat una nova versió beta (la segona) de Firefox 3, el seu navegador web de nova generació. Les novetats incloses en aquesta versió, recomanada només a desenvolupadors i testejadors, no deixen de ser de gran interès.

Es milloren gairebé tots els aspectes del navegador, des dels tècnics fins als d’usabilitat. Així, la renderització de fonts i gràfics compta amb una nova arquitectura, i s’han introduït canvis a ‘l’engine’ de renderització d’HTML (el famós Gecko en la seva versió 1.9) per tal de proporcionar millor suport a l’estàndard CSS i més rapidesa de càrrega.

El suport per a aplicacions offline (les anomenades RIA, Rich Internet Application), cada dia més populars, també ha millorat, ja que la d’usar el navegador web com a plataforma de treball fins i tot fora de la connexió a la Xarxa de xarxes és una tendència que tots els experts i consultors consideren que creixerà en els propers mesos i anys.

Altres millores afecten a la personalització del navegador i la seva facilitat d’ús, permetent per exemple que l’usuari afegeixi un preferit (bookmark) a la seva llista personal mitjançant un sol clic de ratolí. La gestió de contrasenyes també millora.

El gestor de descàrregues es renova, amb una funcionalitat de continuar descàrregues que s’han deixat a mitges millorada, ja que en anteriors versions del navegador havia donat algun problema als usuaris de no poder continuar una descàrrega que havia estat interrompuda.

La seguretat és sempre un aspecte a cuidar, i en aquest sentit Firefox 3 com a nou navegador ha de fer front a les amenaces que són més emprades i s’utilitzaran en el futur per intentar vulnerar les màquines dels usuaris. Així, inclou una funcionalitat que permet obtenir informació sobre el lloc web que estem visitant amb un sol clic de ratolí per tal de prevenir possibles pràctiques de ‘phishing’ (creació de llocs web que clonen l’aspecte de conegudes pàgines web per obtenir de manera fraudulenta dades de l’internauta). La protecció anti-malware avisarà al navegant si aquest arriba a un lloc web que és conegut per contenir virus o un altre programari considerat maligne.

Finalment, i a mode de resum de funcionalitats, la intenció de Mozilla és fer que el seu principal producte s’integri millor en les tres plataformes informàtiques que dominen el mercat ara per ara: Windows (i en especial Vista), Mac OS X (i sobretot Leopard) i Linux.

Aquestes són només algunes de les principals novetats incloses en la nova revisió de Firefox 3. Per a una llista completa es pot anar a

Mozilla Firefox 3 Beta 2 Release Notes
http://www.mozilla.com/en-US/firefox/3.0b2/releasenotes/#whatsnew

La descàrrega de Firefox 3 beta 2 ja està disponible per a tots els usuaris, malgrat que emfatitzem el fet que es recomana només per a desenvolupadors o màquines que no siguin de producció, és a dir, que no s’emprin per a la feina diària i que no calguin en la infraestructura informàtica de l’empresa. Es pot trobar-se en diversos idiomes com el català (dialecte valencià) o el castellà (amb adaptació per al parlat a Espanya i a l’argentina) entre d’altres.

Més informació:

Anunci de la Fundació Mozilla de la disponibilitat de Firefox 3 beta 2
http://developer.mozilla.org/devnews/index.php/2007/12/18/firefox-3-beta-2-now-available-for-download/

Guillem Alsina