Nova botiga online vendrà aplicacions per a l’iPhone no autoritzades per Apple

Compartir

iPhoneCydia Store proporcionarà als propietaris d’un iPhone o iPod Touch aquells programes que la companyia de Cupertino no hagi autoritzat per a la seva distribució a través de l’App Store.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – D’ençà que va sortir al mercat el popular smartphone d’Apple, gran quantitat d’usuaris (especialment els més avançats) han buscat aconseguir més llibertat, ja sigui amb l’operadora amb la què treballen o per les aplicacions que empren. I és que la companyia de Cupertino manté un control fins ara inèdit en el món de la telefonia sobre el seu terminal, dictant des de quina operadora pot vendre’l fins a quines aplicacions poden instal·lar-s’hi.

Això últim ho fa a través de l’App Store, la botiga en línia d’aplicacions a través de la qual es poden descarregar programes gratuïts per a l’iPhone i l’iPod Touch, o bé adquirir aplicacions comercials per a aquests aparells. Abans de veure publicada la seva aplicació, els desenvolupadors han d’enviar-la a Apple, que serà qui decideixi si aquella aplicació és apta o no per entrar a l’App Store. En el cas de no passar el tall, quedarà exclosa del selecte grup de programes que sí poden ser emprats amb el telèfon d’Apple.

Naturalment, aquest grau de control ha generat crítiques i iniciatives per a trencar-ho. Nombrosos programes permeten “alliberar” l’iPhone, tot i que sobre ells sempre hi penja l’Espasa de Dàmocles d’alguna acció punitiva per part d’Apple.

Ara, a més, a la companyia de Steve Jobs sembla ser que li ha sortit una germana no desitjada de l’App Store que distribuirà les aplicacions que no siguin acceptades per la companyia de Cupertino. La iniciativa surt de Jay Freeman, l’autor de Cydia, un programari que permet al posseïdor d’un iPhone/iPod Touch instal·lar gran quantitat d’aplicacions que no es troben a l’App Store. Per exemple, Cydia ha estat un bon trampolí per a què aplicacions tradicionals dels sistemes Unix poguessin ser executades sota el Mac OS X que equipa l’iPhone, com ara la línia de comandes bash, l’editor vim, o les comandes netstat i ping.

Ara, Freeman s’ha decidit a anar un pas més enllà, i segons ha donat a conèixer el Wall Street Journal, obrirà en qüestió de dies un servei anomenat Cydia Store, equivalent a l’App Store d’Apple però des de la qual podran ser descarregades totes les aplicacions que no han estat admeses per un motiu o altre a la botiga oficial d’Apple o que, per motius diversos, ni tan sols han volgut realitzar els tràmits d’admissió. Freeman ho té molt clar, i només cobrarà als programadors la mateixa comissió que Apple cobra a la seva App Store, el 30% del preu de venda de l’aplicació.

Per al seu funcionament, Cydia Store exigirà la possessió d’un iPhone que hagi estat “alliberat” mitjançant un sistema tipus Jailbreak, quelcom que Apple prohibeix expressament. Davant de possibles futures accions legals de la companyia de Cupertino, Freeman ja ha contractat els serveis d’un advocat.

Aquesta no és l’única competència a la què haurà de fer front l’App Store, perquè segons continua afirmant l’article del Wall Street Journal, almenys es troben en marxa tres projectes més, un d’ells amb continguts per a adults i un altre que no necessita “alliberar” l’iPhone per funcionar.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servido
r www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina