Nova llei federal nord-americana sobre ciberseguretat passa el tràmit del Congrés

Compartir

Un cop reformulada després del primer intent l’any passat (que fou aturat en sec pel Senat), la nova llei de ciberseguretat que preveu l’intercanvi d’informació entre els sectors públic i privat, passa el primer tràmit del Congrés, encara amb possibilitat de ser tombada.

Després de ser aprovada l’any passat pel Congrés i tombada en ser portada al Senat, la Cyber Intelligence Sharing and Protection Act ha estat reformulada i duta novament al seu tràmit al Congrés nord-americà, en el que ha passat amb més diferència de vots favorables que la darrera vegada (288 a 127, quan a l’abril del 2012 va passar amb 248 contra 168).

Ara, la proposta de llei s’enfrontarà amb un nou tràmit en el Senat, la cambra en la qual l’any passat va ser tombada, i encara pot arribar a topar-se amb el veto del president Obama, ja que el text es troba més proper als postulats republicans que als demòcrates.

La Cyber Intelligence Sharing and Protection Act preveu que els agents governamentals encarregats de la seguretat cibernètica del país puguin intercanviar dades amb les empreses privades responsables en la mateixa àrea, amb més llibertat del que ara poden fer. La llei sota la qual actuen ara data del 1947, una època en la que Internet només era una elucubració en la ment d’investigadors i militars, i en la que no es podia ni tan sols imaginar l’actual escenari de ciberatacs i la importància que tenen actualment els sistemes informàtics.

Per als crítics amb aquesta proposta, la llei pot permetre que dades d’usuaris particulars acabin en mans del govern federal nord-americà. Això podria afectar usuaris de tot el món, ja que molts internautes de qualsevol racó del món empren serveis en el núvol (cloud) pertanyents a empreses nord-americanes que se sotmeten a les lleis d’aquell país, i les dades dels quals s’emmagatzemen també en centres de dades d’allà.

En principi, això no és preocupant, malgrat que les informacions personals poden ser malinterpretables. Per exemple, una lloa a l’Alcorà per part d’una persona qualsevol -quelcom perfectament legítim-, es pot transformar a ulls d’un analista d’intel·ligència en una possible simpatia pels postulats d’Al-Qaeda, la qual cosa podria portar a ser subjecte d’investigació i seguiment per part de les autoritats policials.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: