Nova maniobra de Microsoft per esquivar acusacions de monopoli a Europa

Compartir

WindowsLa companyia de Redmond podria posar a la venda el nou Windows 7 en el vell continent sense el navegador web Internet Explorer, una maniobra que també podria ser un pretext per a pressionar l’ens regulador europeu.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La Comissió Europea ha de decidir dins de poc sobre els càrrecs presentats contra Microsoft al gener per pràctiques monopolístiques en incloure el seu navegador web Internet Explorer juntament amb el sistema operatiu Windows. És un tema recurrent des de fa anys i, més concretament, des de l’època de la lluita entre Netscape i Microsoft pel control del mercat dels navegadors web, que es va saldar amb la victòria d’aquesta darrera tot i que a un preu molt elevat en un famós judici que va enfrontar ambdós contendents. L’argument és de sobra conegut: segons la demandant (Netscape), Microsoft abusà de la seva posició dominant en el mercat en incloure un producte -l’Internet Explorer- en un altre -Windows-, barrant així el pas a la competència.

La idea és que, si l’usuari ja compta amb un navegador web en el seu sistema operatiu, en la majoria dels casos no sospesarà la possibilitat d’instal·lar-ne un altre, sigui per mandra o desconeixement. Així, i considerant que el sistema operatiu i el navegador web són dos productes diferents, segons les argumentacions de Netscape, Microsoft va abusar de la seva posició de clar domini en el mercat dels sistemes operatius (Windows disposava llavors i encara avui de 9 de cada 10 ordinadors desktop) per a imposar l’ús d’un altre producte, l’Internet Explorer. Per part de Microsoft, l’explicació fou i és que el navegador web forma part intrínseca del sistema operatiu, i que és una funcionalitat més d’aquest i que la companyia de Redmond té el dret d’incloure’l com a innovació tecnològica.

El cas més recent contra Microsoft per presumptes pràctiques monopolístiques a la Unió Europea i el que acabem d’explicar de Netscape són històries paral·leles; a la multinacional nord-americana se la torna a acusar de pràctiques comercials deslleials en incloure el navegador web en el seu sistema operatiu. Aquest cop l’acusació ve d’un altre fabricant de navegadors web, la noruega Opera Soft i un conglomerat d’empreses entre les quals s’hi compta IBM.

El cas és pràcticament paral·lel pel que fa a argumentacions, i encara que inclou també el client de correu electrònic Outlook i la suite ofimàtica Office, el principal motiu és el navegador web Internet Explorer, la seva inclusió en Windows i la introducció en ell de tecnologies que el fan parcialment incompatible amb els navegadors de la competència i que bé coneixen els programadors de llocs web, obligats molts cops a fer múltiples adaptacions de les seves creacions per tal de garantir que puguin ser consultats amb l’Internet Explorer o altres, i fins i tot amb versions diferents del navegador de Microsoft.

Per la seva banda, la companyia de Steve Ballmer es continua defensant amb l’argument de la innovació i proporcionant alguns arguments per a suavitzar una possible sanció o, directament, poder sortir absolta demostrant bones intencions de cara al futur. Una primera mesura va consistir en la inclusió d’una icona en el Windows que permetia desinstal·lar el navegador quelcom que, òbviament, no va satisfer les ànsies dels demandants ni de les autoritats europees.

Ara Microsoft anuncia el que fa només uns pocs anys s’hagués considerat inconcebible: el llançament del Windows 7 (que sortirà a la venda el proper 22 d’octubre) sense l’Internet Explorer només a la Unió Europea. El seu navegador web quedarà com a descàrrega opcional per a aquells usuaris que així ho desitgin.

De fet, i si la companyia de Redmond compleix amb aquesta proposta, per a poder navegar per Internet l’usuari haurà de descarregar un navegador des d’Internet, sigui el mateix Internet Explorer, Firefox, Opera o Google Chrome. Però… sense navegador inclòs en el sistema, com podrà accedir l’usuari a la pàgina web corresponent per tal de realitzar la descàrrega? Probablement Microsoft inclourà a l’escriptori del Windows una icona que permeti als usuaris la descàrrega directa de l’Internet Explorer, amb el què l’avantatge d’incloure’l en el sistema no deixarà d’existir, només que mitjançant el pas intermedi de la descàrrega.

També podran ser els fabricants i integradors d’ordinadors els que decideixin si instal·lar o no el navegador a les seves màquines. Per descomptat, rar serà qui no l’inclogui, a raó d’exposar-se a les crítiques dels seus clients per oferir-li un sistema incomplet.

Microsoft no ha emès fins a la data una nota de premsa el que fa pensar que això també podria ser un “farol”, una maniobra per ablanir els jutges europeus, o bé per a justificar-se davant d’una possible derrota judicial, argumentant a posteriori que ells han presentat alternatives amb les millors intencions, i que la Comissió Europea, amb mala fe, ha fet “oïdes sordes” a les seves propostes benintencionades. En definitiva, per a presentar-se com la víctima innocent en tot aquest procés.

Per la seva banda, Opera Soft es mostra escèptica amb què la proposta de Microsoft pugui restituir la justa competència entre tots els contendents en el que ja es coneix com la segona guerra dels navegadors.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)