Nova polèmica sobre les condicions laborals de fabricant asiàtic

Compartir

ONG nord-americana denuncia les condicions laborals dels treballadors de Pegatron, una de les fabricants que treballa per contracte per a marques d’electrònica. La més esmentada pels mitjans, Apple, tot i que la companyia taiwanesa té altres clients.

Entrada a una de les factories de Pegatron. Imatge de China Labor Watch

Entrada a una de les factories de Pegatron. Imatge de China Labor Watch

Enèsima denúncia sobre les pràctiques laborals dels fabricants d’electrònica orientals que treballen per contracte per a les grans marques occidentals. En aquest cas és Pegatron, i la principal afectada a nivell d’imatge és Apple, el nom de la qual és el que consta en els titulars dels principals mitjans.

La ONG nord-americana China Labor Watch (CLW) ha denunciat públicament una sèrie de violacions dels drets dels treballadors de Pegatron, categoritzades de diferent manera i que afecten diversos aspectes de la vida laboral. Aquests drets ho són tant de la legalitat xinesa, com del marc internacional, així com de la pròpia política de responsabilitat corporativa d’Apple, sense deixar de banda els atacs al medi ambient.

Si bé CLW denuncia a Pegatron, Apple tampoc s’escapa al seu atac. La ONG nord-americana (amb seu a Nova York) afirma que la companyia de la poma és molt estricta en els seus controls de qualitat del material subministrat pels seus fabricants per contracte, però que no guarda el mateix zel en fer complir la seva política de responsabilitat corporativa, per acabar afirmant que les condicions de treball a Pegatron són fins i tot pitjors que les denunciades amb anterioritat a Foxconn.

Per la seva banda, Pegatron ha contestat a l’agència Reuters que investigarà les irregularitats denunciades.

Malgrat que el focus de la qüestió es mantingui en Apple, CLW ha realitzat diversos informes sobre altres companyies del sector tecnològic, com Samsung, Dell o HP, que també subcontracten la fabricació dels seus dispositius (smartphones, ordinadors,…) a empreses xineses o taiwaneses.

El fet de que sempre surti a col·lació aquest tema vinculat amb Apple i moltes vegades s’obviïn les altres marques de tecnologia o els informes relatius a aquestes quedin en un segon pla, pot ser la repercussió mediàtica de la companyia fundada per Steve Jobs, emprada com a ‘ganxo’ pels grans mitjans per ‘vendre’ la notícia al públic, malgrat que sigui a costa de passar de puntetes per damunt d’altres grans noms de la indústria.

Fins i tot CLW ha de ser conscient de l’impacte mediàtic que té el nom Apple, doncs la seva nota de denúncia ressalta la relació contractual entre Pegatron i la companyia de Cupertino ja des del titular.

Pegatron fou fundada el 2007 com a subsidiària de la també taiwanesa Asustek.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: