Nova proposta per a què la UE acabi amb el roaming a finals del 2015

Compartir

La comissió d’Indústria de l’Eurocambra dóna suport a la proposta d’una eurodiputada espanyola que preveu l’eliminació del roaming al desembre del 2015, a més de salvaguardes per a la neutralitat de la Xarxa, i la redistribució i homogeneïtzació de freqüències en l’espai radioelèctric.

Continuen endavant els plans de les autoritats europees per acabar amb les tarifes que les operadores cobren als usuaris quan aquests fan trucades o connexions a Internet fora de les fronteres del seu país d’origen, l’anomenat roaming.

La darrera proposta en aquest sentit l’ha realitzat l’eurodiputada espanyola Pilar del Castillo, del Partit Popular Europeu, i consisteix en l’eliminació de les tarifes de roaming amb data límit en el 15 de desembre del 2015.

A més de buscar acabar amb el sobrecost del roaming, la proposta de l’eurodiputada espanyola també compta amb la salvaguarda de la neutralitat de la xarxa, el que permetrà als usuaris en mobilitat dins dels països de la Unió, no veure’s limitats pel que fa a les aplicacions i sistemes de comunicació emprats, ni que se’ls talli l’accés a determinats programes i serveis des dels seus mòbils quan estan fora de viatge.

Aquest seria el cas de la VoIP, un dels principals enemics de les operadores ja que substitueix a les trucades per veu.

Un altre aspecte que cobreix la proposta és l’ordenació de l’espai radioelèctric, de manera que es clarifiqui l’ús de les freqüències emprades en la 4G.

Aquesta, juntament amb la disponibilitat de més freqüències, és una de les velles reclamacions de les operadores, que ja han expressat en diverses oportunitats com al Mobile World Congress.

Però malgrat tot, des de la comissió d’Indústria s’ha sol·licitat a la Comissió Europea que elabori directrius per a casos excepcionals en què es permetria a les empreses aplicar tarifes de roaming. L’objectiu és protegir les empreses de telecomunicacions davant de “l’ús anòmal o abusiu del mercat dels serveis d’itinerància“. En qualsevol cas, les tarifes aplicades haurien d’estar per sota dels límits marcats per la legislació europea vigent.

La proposta de del Castillo compta amb el suport de la comissió d’Indústria del Parlament Europeu per 30 vots a favor, 12 en contra i 14 abstencions. Ara s’haurà de debatre a l’Eurocambra els propers 2 i 3 d’abril a Brussel·les.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: