Nova versió 4.6 d’OpenBSD

Compartir

Plataforma BSDMillora general en tots els apartats d’aquest sistema operatiu altament segur.

Redacció – Malgrat ser un gran desconegut entre el públic en general, la variant de Unix-BSD batejada com a OpenBSD és menys desconeguda entre els professionals de la informàtica i, especialment en els centres de dades. El seu objectiu des del principi fou crear un sistema especialment segur, no només aconseguint-ho sinó deixant empremta en això: a aquest sistema operatiu només se li han pogut trobar dos forats de seguretat en la seva configuració per defecte (això és, tot just després d’instal·lar-lo i sense haver tocat res més) en els últims deu anys.

Malgrat que el seu feu és clarament el centre de dades i els servidors, OpenBSD també es pot emprar per equipar un ordinador de sobretaula o portàtil, encara que com a handicaps presenta una disponibilitat menor de drivers, de programari (tot i que disposa d’entorns gràfics com Xfce o Gnome i aplicacions com OpenOffice o Firefox) i un sistema d’instal·lació molt menys amigable que el de distribucions GNU/Linux o altres sistemes operatius.

Com a mostra d’això últim, esmentar que només pot aconseguir-se un CD oficial mitjançant compra, no s’alliberen imatges ISO per a descàrrega com en altres plataformes. Això és degut al fet que d’aquesta manera es finança el projecte, i també per motius de seguretat i actualització. Si es vol ometre la compra d’un CD o DVD oficial, es pot instal·lar el sistema a través de la instal·lació online.

En aquesta darrera versió 4.6 ens trobem amb una millora general en tots els aspectes del sistema. S’hi afegeix suport per a noves plataformes de maquinari (entre elles, unes quantes màquines de SGI), nous drivers de maquinari com, per exemple, per als sistemes d’autentificació biomètrica (per empremta digital) presents en un nombre creixent de portàtils. La configuració base del sistema també es millora, polint els processos que per defecte inicia el sistema en la seva arrancada.

En l’apartat de programari no és que OpenBSD estigui precisament a l’última, tot i que ens trobem amb prou eines per a treballar: MySQL 5.0.83, PostgreSQL 8.3.7, Postfix 2.6.2, OpenLDAP 2.3.43, PHP 5.2.10, Python 2.4.6, 2.5.4 i 2.6.2, Gnome 2.24.3, KDE 3.5.10, Xfce 4.6.1, i Firefox 3.0.11 i 3.5 .

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)