Nova versió 7 de Debian, distribució Linux de referència

Compartir

Instal·lador millorat amb suport per a més idiomes i funcionalitats de guiat per veu, suport multiarquitectura que permet instal·lar de manera concurrent paquets de 32 i 64 bits, o suport per a núvols personals amb OpenStack, entre les novetats destacades.

Logo de Debian

Aquest passat cap de setmana va ser alliberada la versió 7 de Debian (el nom en clau de la qual és Wheezy), distribució GNU/Linux presa com a referència en ser la base d’una sèrie de distribucions més. Entre les novetats que presenta tenim un instal·lador millorat, suport multiarquitectura i eines per a la implantació de núvols privats.

El nou instal·lador millorat permet realitzar el procés d’instal·lació a partir de comandes de veu, cosa que resulta molt útil perquè persones invidents o amb deficiències visuals puguin realitzar la instal·lació sense cap mena d’ajut per part d’altres persones. La seva disponibilitat idiomàtica s’ha disparat fins a les 73 llengües diferents disponibles per a l’instal·lador i tot el procés d’instal·lació. També ofereix suport per a instal·lacions amb UEFI, malgrat que la funcionalitat Secure Boot encara no està suportada pel sistema.

El suport multiarquitectura ens permet dur a terme la instal·lació de paquets de diverses arquitectures en una mateixa màquina de manera que, per exemple, puguin conviure en una mateixa instal·lació aplicacions de 32 i 64 bits amb les respectives dependències correctament resoltes.

Pel que fa al suport a núvols privats, Debian 7.0 pot integrar tant OpenStack com XCP (Xen Cloud Platform), malgrat que en el cas de la primera pila és un suport mínim però suficient com per a construir un servei de núvol, i no un suport tan complet com el que inclou la recentment presentada Ubuntu 13.04.

Entre les actualitzacions de paquets tenim la versió 3.2 del nucli (kernel) Linux, GNOME 3.4, KDE 4.8.4, la versió 4.7.2 de la col·lecció de compiladors GNU, Icedove i Iceweasel 10 (versions sense marca de Thunderbird i Firefox respectivament), LibreOffice 3.5.4, MySQL 5.5.30, Apache 2.2.22, The GIMP 2.8.2, i molts més.

Finalment, i com a arquitectures suportades, tenim les molt emprades Intel de 32 i de 64 bits, o ARM, mentre que per la part de les menys utilitzades o antigues tenim la PowerPC, SPARC de Sun/Oracle, o MIPS.

Debian 7.0 ja pot ser descarregada de manera lliure i gratuïta des dels servidors de la iniciativa.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: