Novell és adquirida per Attachmate

Compartir

La companyia compradora tranquil·litza als membres del projecte openSUSE: “no canviarà res”, afirmen. Però tot i això, en el mateix anunci es parla també de la venda d’una certa propietat intel·lectual no especificada a un consorci d’empreses entre les quals es troba Microsoft.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Després de Sun i Palm, Novell és l’últim nom històric dins de la indústria que perd la seva independència, tot i que aquest cop l’adquisició també ha estat duta a terme per una altra històrica: Attachmate.

Fundada el 1981 a Bellevue (Estat de Washington, Estats Units, casualment prop d’on Microsoft té els seus quarters generals), el seu focus d’activitat està constituït per les aplicacions de missió crítica, les xarxes corporatives i les solucions de transició entre sistemes antics i nous, passant per l’execució d’aplicacions descatalogades en emulacions de terminal, per exemple.

En total, Attachmate pagarà 2.200 milions de dòlars nord-americans per Novell, el que li permetrà gestionar el seu catàleg de solucions de programari de groupware (treball en grup), virtualització i sistemes operatius (GNU/Linux). La companyia compradora també adquireix la vasta xarxa de Novell, la presència de la qual fora dels Estats Units és forta, al contrari que passa amb Attachmate, relativament poc coneguda fora de les fronteres nord-americanes.

L’operació justament anunciada ara queda pendent de la seva aprovació per part de les autoritats reguladores del mercat, un tràmit per al qual sembla que no hi haurà cap complicació.

Sense novetat en el front per a openSUSE

A aquestes alçades, els que tenen tota la seva atenció fixada sobre l’operació de compra són totes aquelles persones involucrades d’alguna manera en la distribució GNU/Linux openSUSE, darrere de la qual s’hi troba el suport de Novell.

Per a ells, Attachmate té un missatge tranquilitzador: res canviarà, la comunitat openSUSE continuarà gaudint de la mateixa relació que fins ara tenia amb Novell. És més, fins i tot pot ser que amb el temps millori la seva situació, ja que la companyia compradora té la intenció d’operar SuSE com una divisió independent, de la qual en dependria la relació amb openSUSE. Sembla que es desarticula, almenys en principi, l’opció d’un problema semblant al patit per OpenSolaris amb Oracle.

El perill que si pot esperar tombant la cantonada de Linux en general és una possible acció sobre patents: en el mateix anunci de l’operació de venda, Novell indica que un consorci d’empreses liderat per Microsoft adquireix una sèrie de propietat intel·lectual fins ara en mans de la posseïdora de SuSE.

Aquesta propietat intel·lectual, que no ha estat especificada, es pot relacionar amb tecnologies incorporades en UNIX en general i, més concretament, en GNU/Linux, les quals podrien ser emprades per la companyia de Redmond com a moneda de canvi per a presentar reclamacions legals contra la plataforma del pingüí, ja sigui en la seva versió per a escriptoris/servidors o per a dispositius mòbils. Especialment interessant per a Microsoft pot ser, en aquesta darrera categoria, portar a Google als tribunals per Android que, no ho oblidem, està basat en Linux.

Fins a la data, els darrers casos legals presentats per violació de patents no han canviat absolutament res en el panorama informàtic, anul·lant-se els uns als altres.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)