Noves tarifes de roaming de dades per a la UE

Compartir

Els preus del megabyte de dades entre operadores de diferents països comencen a baixar aquest estiu i ho seguiran fent fins al 2014. La Unió Europea s’ha vist estimulada per l’ús creixent de serveis de mapes i geolocalització entre els usuaris quan viatgen.

La Unió Europea espera donar per tancat un problema llargament arrossegat en la telefonia mòbil del vell continent i que ha sulfurat en gran mesura als consumidors: els alts preus que les operadores cobren pel roaming de dades. I ho farà amb una escalada a la baixa d’aquests preus des d’ara fins al 2014.

La nova llei inclou per primera vegada els preus del roaming de dades juntament amb els preus de les trucades de veu i els missatges de text SMS.

L’alt cost del megabyte de dades en roaming és el handicap que limita l’ús dels serveis online quan es viatja a l’estranger, com l’ús de serveis de mapes online i geoposicionament. És de preveure que la nova llei europea agradi als proveïdors d’aquests serveis però desagradi a les operadores, principals beneficiàries d’aquests alts costos i que fins ara pocs o nuls esforços han fet per reduir-los.

La nova llei europea preveu un cost de les trucades de veu en itinerància de 0,29 euros el minut a partir d’aquest estiu fins a l’1 de juliol de 2014, en què tornaran a baixar fins als 0,19 euros per minut. Enviar un missatge de text costarà nou cèntims a partir d’aquest estiu, i només 6 a partir del juliol del 2014.

Com he indicat anteriorment, la gran novetat d’aquesta renovada llei és l’obligatorietat d’uns preus mínims per al roaming de dades. Concretament, es tracta de 70 cèntims d’euro per megabyte des d’aquest estiu, un preu que baixarà a 0,45 euros al juliol del 2013, i a 0,20 al juliol del 2014.

Les operadores mòbils virtuals, cada cop més esteses, també comptaran amb l’avantatge de poder signar acords de roaming propis amb operadores d’altres països.

Els “incidents” entre les operadores i usuaris que, per desinformació o descuit, han rebut factures exageradament voluminoses per l’ús de connexions de dades a l’estranger o, fins i tot en alguns casos, en zones frontereres del mateix país on la cobertura no queda prou clara, han estat una constant en els darrers anys. Les queixes sobre l’alt cost de les trucades als països d’origen dels turistes quan s’està de viatge, és una altra de les constants, que han obligat la Unió Europea a intervenir diverses vegades.

El gran increment en l’ús dels serveis en línia (Google Maps, Foursquare, Nokia Maps, aplicacions de realitat augmentada,…) que faciliten la vida dels internautes en els seus desplaçaments, i la influència exercida pels grans operadors que els proporcionen, han acabat portant a la Unió Europea a regular en el sector per a què la barrera del preu es comenci a esvair, causa de l’increment del pes social que representen.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: