Nvidia deixarà de fabricar xipsets

Compartir

MaquinariPossiblement la companyia es focalitzi en produir un processador x86 amb GPU integrada en la mateixa pastilla de la CPU, amb el que faria la competència a Intel i AMD.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons es fan ressò diversos mitjans en línia, el fabricant especialitzat en GPU’s Nvidia, deixarà de fabricar xipsets adduint pràctiques il·lícites de mercat per part d’Intel com a principal motiu d’aquesta decisió. Actualment, Nvidia disputa un contenciós legal amb la multinacional californiana per infringiment de patents, i acusa a aquesta empresa de negar-li l’accés a informació vital per tal de continuar els seus desenvolupaments en matèria de xipsets. Nvidia no deixarà de fabricar els xipsets que actualment té a les seves línies de producció, però si deixarà de treballar en nous i futurs models.

Però si bé l’argument de Nvidia és plausible, a Ars Technica li han buscat tres peus al gat i els hi han trobat, ja que la companyia també deixarà de fabricar els seus xipsets per a processadors AMD, el què no quadra amb l’explicació “Intel no ens proporciona la informació que necessitem”. Per a això, a Ars troben una solució simple però impactant per al mercat: Nvidia no li veu futur a llarg termini a la fabricació de xipsets i es focalitzarà en la creació d’una plataforma de processadors x86 amb CPU i GPU integrats en una sola pastilla.

És el que s’ha anomenat SoC (System on a Chip). Si actualment dins d’un ordinador tenim per una banda el processador central, per una altra el processador gràfic i diversos controladors amb tasques específiques, l’augment en la demanda de màquines cada cop més petites i potents ha forçat els fabricants a empetitir els seus microxips primer i després integrar-los per guanyar encara més espai. Amb una pastilla SoC es pot muntar un ordinador complet amb uns pocs components, fet que ha facilitat l’eclosió de smartphones, MID’s i netbooks, i és un terreny que tot just ara comença a enlairar-se i al qual li manca encara molt per recórrer.

Alguns experts apunten que les plaques base amb diversos components integrats com la tarja gràfica, evolucionaran cap a sistemes SoC, el que permetrà reduir les mides de sobretaules i portàtils i fer-los més eficients. Nvidia es podria estar situant estratègicament per atacar aquest sector amb una plataforma x86 pròpia, basada probablement en els xips Tegra per a netbooks que la companyia va presentar a mitjans d’enguany, i integrant en una sola pastilla CPU i GPU.

Nvidia parteix amb un cert avantatge en aquest camp, ja que les seves GPU’s són líders de mercat juntament amb les d’AMD-ATI. Malgrat tot, en un mercat copat per Intel i en el que AMD encara es defensa amb una digna quota de mercat encara que molt inferior a la d’Intel, i VIA amb prou feines té nínxol, cal preguntar-se quin èxit tindrà la companyia en la seva aventura. Tot i això, el pas és necessari: Nvidia ha arribat a un estatus en el camp de les GPU’s que per a créixer i estendre’s necessita entrar en altres camps. El de les CPU’s és l’opció més lògica.

Les altres companyies també es troben treballant en desenvolupaments semblants, en ser aquest el futur a llarg termini de la fabricació de microprocessadors.

Una altra explicació plausible al fet de que aquest fabricant liquidi tots els seus xipsets inclosos els destinats a la plataforma AMD és que vegi que, en no fabricar xipsets per a processadors Intel, no li surti a compte mantenir la fabricació dels seus homòlegs per a AMD vista la quota de mercat d’aquesta companyia.

La borsa sembla haver reaccionat tímidament amb una lleugera baixada de les accions de Nvidia aquests darrers dies, tot i que aquesta no està afectant excessivament a la seva cotització, que encara duplica el valor de fa un any.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)