NVIDIA pavimenta el camí als 64 bits en dispositius mòbils

Compartir

Basada en l’arquitectura Kepler, la nova GPU Tegra K1 presenta dues versions, en 32 i 64 bits, i proporciona fins a 192 nuclis per a l’execució de motors gràfics de jocs que requereixin gran potència.

Quan Apple va presentar l’iPhone 5S amb processador A7 de 64 bits, va desencadenar una cursa la fita de la qual era arribar a ser el següent fabricant en presentar un smartphone amb el mateix ample de bus. Això, al seu torn, comportava altres curses: la dels microprocessadors (fonamental) i un sistema operatiu també de 64 bits, malgrat que en aquest darrer apartat sembla que la cursa se centra en un sol participant, Google amb el seu Android.

NVIDIA ha presentat la seva aposta en el sector de les GPUs amb el xip Tegra K1 que es presenta en dues versions, de 32 i 64 bits, al mateix temps que ha deixat a entreveure el proper llançament d’una CPU de 64 bits.

Moment de la presentació de l'NVIDIA Tegra K1

Moment de la presentació de l’NVIDIA Tegra K1

GPU Tegra K1

La fabricant californiana de semiconductors ha portat la seva arquitectura per a xips gràfics Kepler al món de la mobilitat, amb un disseny que busca l’optimització entre el consum energètic (per no gastar excessiva bateria, un punt sempre important en qualsevol dispositiu mòbil) i la potència dels gràfics mostrats, necessari per executar jocs i aplicacions, com per exemple motors gràfics semblants en exigències a l’Unreal Engine 4 d’Epic Games. Per a això, aquesta GPU empra 192 nuclis.

Aquest nou xip gràfic té dues versions, de 32 i 64 bits respectivament. La primera per muntar al costat d’una CPU de 32 bits ARM A15 de quatre nuclis, mentre que la segona funciona juntament amb un model experimental de doble nucli de la mateixa NVIDIA, una CPU també de 64 bits a la qual la marca californiana anomena Super Core CPU i el nom en clau de la qual és Denver.

La base d’aquesta darrera és l’arquitectura ARMv8 de 64 bits, el que indica un probable proper llançament de la mateixa NVIDIA d’una CPU de 64 bits.

Més informació de NVIDIA Tegra K1

Ús en vehicles

Tal i com ja vaig avançar en el meu article de previsions sobre el CES 2014, el dels automòbils serà un camp de batalla molt “calent” en els mesos vinents entre les companyies tecnològiques, i NVIDIA -que ja va mostrar novetats sobre això en l’edició de l’any passat del CES- ha posicionat a la seva nova GPU en aquest sector, gràcies a les possibilitats de programació de la seva família de GPUs, que els permeten actuar com a veritables CPU.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: