Nvidia s’acaba rendint a Microsoft i apostarà per Windows CE en la seva plataforma Tegra

Compartir

MaquinariAmbdues companyies ja treballen conjuntament en adaptar les seves plataformes de maquinari i programari respectivament, segons informa el rotatiu en línia Computerworld.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – El conegut fabricant de GPU’s (xips per a procés gràfic) presentava recentment en societat, i en el marc de la fira Computex de Taiwan, la seva plataforma Tegra, consistent en dues sèries de microprocessadors (una per a dispositius MID i netbooks, i l’altra per a PDAs i smartphones) basats en l’arquitectura ARM. Inicialment, semblava que Nvidia donaria més suport a GNU/Linux, un sistema operatiu àmpliament capacitat per a aprofitar l’arquitectura ARM, tenint en compte que Microsoft no té un port del Windows XP ni de Windows 7 per a aquesta arquitectura, malgrat que també hi ha l’opció d’utilitzar Windows CE, la versió per a dispositius mòbils i encastats de la plataforma del gegant de Redmond. Finalment, sembla que Nvidia s’ha rendit a Microsoft i recomanarà l’ús de Windows CE a les companyies integradores que emprin la seva plataforma de maquinari.

Un concepte del què podria ser una màquina amb xip Tegra 

L’edició en línia de Computerworld es fa ressò de les declaracions de diversos alts càrrecs de Nvidia, que afirmen que Windows CE és un sistema molt més madur que Android, més ben acabat i que pot complir molt millor per a l’usuari que el seu homòleg basat en GNU/Linux.

A més, des de Nvidia s’addueixen problemes d’adaptació de l’escriptori d’Android a pantalles més grans que les d’un smartphone (3 o 4 polzades enfront de les 7, 8 o 10 d’un netbook), i que el vídeo d’alta definició (HD) no es veu amb fluïdesa en Android. Precisament, aquest és un dels punts forts de la família Tegra (no podia ser d’una altra manera tractant-se d’un fabricant especialitzat en xips per a gràfics), pel què l’adopció d’Android en els dispositius que empren aquesta plataforma llastaria un dels punts estratègics del fabricant. Segons indica Computerworld, Nvidia estaria treballant amb Microsoft per adaptar el Windows CE a la seva gamma de processadors.

L’ús de Windows CE en comptes de Windows XP en els netbooks i MIDs basats en la plataforma de Nvidia aportarà un avantatge substancial per als usuaris que prefereixin treballar amb la plataforma de Microsoft: la possibilitat d’instant-on (arrancada instantània) que ja ens proporcionaven els handhelds a mitjans de la dècada dels noranta.

L’XP manca d’aquesta possibilitat, necessita un temps per arrancar fins i tot quan torna d’una hibernació. L’única manera d’aconseguir una arrancada instantània amb aquest sistema operatiu és havent arrancat l’ordinador prèviament i després havent-lo posat en mode de suspensió, malgrat que amb això es consumeix energia, amb el que l’autonomia de l’aparell a l’hora de treballar disminueix.

Tot i això, Windows CE suporta l’apagada física de la màquina i la posterior restauració de l’ambient de treball sense pèrdua de les dades gravades en memòria, gastant una mínima part de la bateria que gasta habitualment un ordinador en estat de suspensió.

L’inconvenient vindrà per la part de les aplicacions, ja que Windows CE (tot i ser Windows) és incompatible a nivell de binaris amb els seus “germans grans” XP, Vista, 7 i les versions per a servidors, pel què els usuaris no tindran a la seva disposició aplicacions com Word, Excel o PowerPoint (la suite Office en general), Adobe Reader (hi ha una versió mòbil reduïda) o altres que gaudeixen de gran popularitat en màquines desktop.

I si Microsoft presta molt suport a Nvidia realitzant adaptacions i modificacions del Windows CE, serà interessant observar la reacció d’Intel, que disposa de la seva pròpia plataforma Linux (Moblin, de la qual tant bones crítiques ha generat la beta de la seva versió 2.0) la qual podria potenciar entre els seus clients depenent del què faci la companyia de Redmond amb Nvidia.

Suposo que al cap i a la fi, el què quedarà serà un Windows CE amb una interfície adaptada als formats MID i netbook, i que s’assemblarà en gran mesura a la què presenta Moblin o Ubuntu Netbook Remix, però que sota cap concepte farà la competència d’igual a igual a les màquines basades en la plataforma Atom, ja que els usuaris tendiran a allò que coneixen i, per tant, es decantaran per adquirir màquines el sistema operatiu de les quals els ofereixi un escriptori familiar (Windows XP/7, disponible només per a netbooks basats en l’arquitectura x86).

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)