nVIDIA Tegra, en lluita directa contra Intel Atom

Compartir

MaquinariLa companyia preveu un desembarcament de dispositius basats en la seva plataforma Tegra al llarg de l’any, amb el que s’intentarà fer un lloc en el mercat en detriment d’Atom. La seva clau: una plataforma basada en l’arquitectura ARM que dóna més per menys.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – En el recent Mobile World Congress de Barcelona, vaig tenir l’oportunitat de conversar amb Glenn Schuster, Director Tècnic de Màrqueting per a la Unitat de Negoci de Tegra sobre aquesta darrera plataforma, l’aposta de nVIDIA per fer front a Intel en el segment dels dispositius de baix consum com netbooks i netops.

Ja feia temps que sentia a parlar de Tegra, i m’interessava especialment per ser una plataforma basada en l’arquitectura ARM, que a nivell de consum de recursos és menys exigent que l’Atom d’Intel. Així, aquest tipus de microxips no necessiten ventilació mecànica, permetent que la màquina no només consumeixi menys, sinó que la seva mida també sigui inferior i l’autonomia de la seva bateria superior.

Tot i els avantatges que presenta, l’arquitectura ARM no s’ha pogut veure fins ara (almenys al continent Europeu) implantada en ordinadors de consum destinats al mercat de masses. Tot i això, aquest pot ser l’any, i per a nVIDIA serà el de Tegra.

La família de xips Tegra està destinada a ser implantada en un ampli rang de dispositius, des de smartphones fins a netbooks, passant per reproductors multimèdia. Com a exemple, nVIDIA va mostrar en el congrés una appliance Internet TV anomenada Boxee que executava un Linux amb una interfície gràfica especialment construïda.

L’aposta d’aquesta companyia per la plataforma ARM en detriment d’una altra opció com la de construir xips compatibles amb el joc d’instruccions x86 ve donada per la confiança que tenen que el futur a mitjà/llarg termini vindrà marcat per les aplicacions en el núvol (cloud), pel que la plataforma programari que muntin els ordinadors no serà tan important; qualsevol navegador web funcionarà, en certa mesura, com a sistema operatiu.

Entre els altres avantatges que nVIDIA dóna a la seva plataforma sobre l’Atom, ens trobem amb el fet que Tegra és un SoC (System on a Chip), amb un nombre més gran de funcionalitats integrades que tan sols la de CPU. Això contribueix a l’estalvi d’energia i a allargar la vida operativa de la bateria.

En l’apartat gràfic, Tegra també venç a Atom: preparat per a 1080p (resolució HD) i efectes 3D avançats, el seu rival no li arriba a l’alçada, tot i que caldrà veure la futura generació de la plataforma d’Intel.

Entre els sistemes operatius suportats tenim a GNU/Linux, Android (del qual en podem dubtar si continua sent o no Linux) i Windows Embedded. També suporta el futur Chrome OS, que podrem començar a veure en dispositius a la venda sobre finals d’any.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina