Nvidia vol part del past

Compartir

La companyia, coneguda arreu del món com una de les líders indiscutibles de tecnologies gràfiques (especialment per al mercat dels videojocs), llançarà una línia de microprocessadors sota el nom Tegra que competirà amb els Atom d’Intel per als dispositius de tipus MID.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els MID (Mobile Internet Device) són una invenció d’Intel, encara que ràpidament la designació s’ha pres com a genèrica per a qualsevol dispositiu ultraportàtil orientat eminentment a la connexió a la Xarxa de xarxes i independentment que pugui a més gaudir d’altres funcionalitats. Malgrat que la definició d’Intel inclou a GNU/Linux com a sistema operatiu, els primers dispositius que poden tenir la consideració de MID són els UMPC’s que treballen amb Microsoft Windows.

El dels MID’s és un terreny amb un gran futur malgrat que avui dia encara sigui un mercat gairebé verge en molts països. És per això que a més d’Intel, altres empreses volen el seu trosset d’un pastís que promet portar molts beneficis a qui pugui fer-s’hi un forat.

I una d’aquestes companyies és Nvidia, especialitzada en GPU’s -Graphics Processing Unit, xips per a targes gràfiques-, que ha presentat recentment la seva plataforma Tegra, un sistema complet en un sol xip, amb el que amb un únic component s’aconsegueix tota la funcionalitat d’un ordinador o PDA.

El llançament comercial dels primers dispositius que empraran la plataforma Tegra es realitzarà a finals d’enguany, i seran els smartphones basats en el xip Tegra APX 2500 i que empren Windows Mobile com a sistema operatiu. Aquest microprocessador fou presentat el passat febrer. Els darrers desenvolupaments són els Tegra 600 i 650, pensats per a dispositius més potents tipus MID. El cor d’aquesta plataforma és l’arquitectura ARM de 32 bits.

Amb vista a un futur proper, Tegra integrarà processadors dedicats per a vídeo d’alta definició en dispositius mòbils, o processadors d’àudio per tal de crear una família al més completa possible.

Guillem Alsina