Objectiu: accelerar el P2P

Compartir

L’intercanvi d’arxius entre iguals (P2P) està passant de ser el dolent de la pel·lícula a una promesa de brillants negocis per a qui sàpiga pujar-se al tren. Els principals operadors internacionals, entre ells Telefónica jugant un paper destacat, treballen en optimitzar-lo amb una tecnologia que augmenta un 200% les velocitats de descàrrega. Es diu P4P i garanteix un paper protagonista dels ISP en el comerç de continguts multimèdia en línia.


Mercè Molist – P4P significa "Participació Proactiva del Proveïdor de xarxa en P2P" i és una iniciativa internacional en la qual participen 36 companyies, entre elles ISP com Telefónica, Verizon o AT&T i proveïdors P2P com BitTorrent o Pando Networks. La Universitat de Yale ha inventat aquesta tecnologia, que el mes passat es provava a les xarxes de Verizon als Estats Units i Telefónica del Perú.

Els resultats van mostrar que el P4P dobla la velocitat de les descàrregues amb un truc enginyós: en l’esquema tradicional del P2P, les persones que busquen arxius es connecten a nodes que actuen com a guàrdies de trànsit, posant-les en contacte de manera indiscriminada amb els qui els ofereixen. El P4P afegeix al dibuix nous nodes, pertanyents als ISP, que informen de qui està més a prop.

Aquests nodes, anomenats "iTrackers", es comuniquen contínuament amb els nodes tradicionals P2P. Quan algú demana un arxiu, l’"iTracker" mira qui és el seu proveïdor, busca si hi ha altres persones dins del mateix proveïdor que ho ofereixin i, en cas afirmatiu, les posa en contacte. Així, l’intercanvi es realitza dins de la mateixa xarxa, sense sortir a l’exterior.

"Bàsicament, es tracta que el trànsit P2P tingui en compte la topologia de la xarxa que hi ha a sota, de manera que l’intercanvi d’arxius sigui el més local possible", expliquen fonts de Telefónica. Els "iTrackers" desconeixen quins fitxers s’intercanvien, així com el seu contingut: "L’ISP actua en un pas previ a la descàrrega, només coneix la IP de l’usuari. Sobre això, el P4P no varia molt del P2P, no és discriminatori i és obert", asseguren.

Telefónica aclareix que aquesta tecnologia no obliga a l’internauta a descarregar res d’una font determinada: "El que fa és recomanar una llista de llocs, en funció de la distància i la qualitat de connexió, però no restringeix les fonts remotes. És l’aplicació de l’usuari la que decideix finalment d’on descarregarà l’arxiu".

Si ho fa dins de la xarxa del proveïdor, la velocitat pujarà un 200% de mitjana, com s’ha vist entre clients de cable als Estats Units. Les proves realitzades per Telefónica al Perú revelen a més que la distància que recorren les dades es redueix un 57% i que el trànsit que es queda dins de la xarxa del proveïdor augmenta un 268%. Telefónica ha anunciat que farà més proves, aquest cop a Europa.

El P4P interessa als proveïdors perquè els ajuda a resoldre una saturació que va a més. Actualment, el P2P es menja el 70% de trànsit de les seves xarxes. Amb aquesta nova tecnologia, bona part del trànsit es queda "a casa", descongestionant els cars enllaços entre proveïdors i reduint un 60% els seus costos. En ser les xarxes internes més ràpides, augmenta la velocitat de descàrrega i la satisfacció del client.

Però la raó de fons és una altra, aclareix la web del Grup de Treball P4P: "Internet és la plataforma de distribució de continguts multimèdia del futur. El P2P és una tecnologia trencadora que pot reduir substancialment els costos de distribució i que està essent integrada en la distribució de contingut legal i amb drets d ‘autor".

El P4P no ve a optimitzar el sistema P2P altruista que existeix actualment i contra el que clama la indústria cultural, augmentant cada cop més la pressió contra els ISP per a què acabin amb l’intercanvi de contingut amb "copyright" en les seves xarxes. El P4P ve a crear una infraestructura de negoci per a aquesta indústria i els ISP.

Ho explica Robert Levitan, president de Pando Networks: "Només les companyies dedicades a distribuir contingut legítim treballaran amb els ISP. El P4P forçarà a la indústria P2P a identificar-se com a bons o dolents, a madurar i treballar amb els propietaris del contingut i els ISP. No podran dir més que no controlen el material que mouen perquè això és P2P amb control central".

La nord-americana Motion Picture Association of America (MPAA), que representa a les productores audiovisuals d’aquell país, participa com a observadora en el Grup P4P. Segons Telefónica: "Representa una oportunitat també per a ells de millorar la forma com es fan arribar els continguts als usuaris". A més, l’operadora confirma que ella i altres estan estudiant "la possibilitat de desenvolupar nous serveis prenent com a base aquesta tecnologia".

Antonio Ortiz, del bloc "Error500", ho interpreta: "L’ús probable del P4P estarà en sistemes amb un control complet de les operadores i que segurament oferiran a la indústria dels continguts per proveir serveis de descàrrega de vídeo en alta definició. És l’escenari que porten molt temps buscant: no només guanyar per oferir connexió a Internet, sinó també endur-se’n un tros pels continguts".

Això posa el dit a la llaga de la principal crítica que es fa al P4P des dels Estats Units: la possible violació de la neutralitat de la xarxa. Ortiz ho descriu així: "Optimització i priorització del trànsit i els sistemes que es sotmeten als principis que convenen a la meva estratègia, i no donar informació a la resta de sistemes que no filtren els continguts que els usuaris comparteixen".

Les operadores AT&T i Comcast s’asseien el mes passat davant la nord-americana Comissió Federal de Comunicacions (FCC) per defensar el P4P d’aquesta suposada manca de neutralitat. Segons "Ars Technica", AT&T va afirmar que "una política d’estricta no-discriminació només serviria als interessos dels usuaris elitistes", referint-se a les persones que fan servir P2P.

AT&T es va queixar que el P2P representa una quantitat molt alta del seu trànsit i que la solució no és incrementar l’ample de banda sinó "gestionar millor les xarxes". Comcast va criticar l’excessiva politització del P4P i va assegurar que, gràcies a aquesta tecnologia, "tots podrem continuar oferint serveis cada cop millors als consumidors".

El programa Ono fa el mateix, sense proveïdors pel mig

A un nivell més baix i amb menys soroll, la Universitat Northwestern dels Estats Units presentava la setmana passada un programa anomenat Ono ("deliciós", en hawaià), que aconsegueix el mateix increment de velocitat que el P4P basant-se en el mateix principi: buscar a les persones més properes que comparteixin el mateix arxiu.

Ono és un programa gratuït i de codi lliure per al client de Bittorrent Azureus i ja l’han descarregat 150.000 persones, entre elles el lloc espanyol ADSLZone que explica: "Segons les proves que hem realitzat, la velocitat de descàrrega és superior i a més els arxius comencen a descarregar molt abans. Se suposa que satura menys la xarxa i optimitza la connexió, facilitant la tasca als operadors".

La Universitat Nothwestern explica en un comunicat: "Ono és diferent d’altres aplicacions perquè afronta el conflicte entre els ISP i el trànsit P
2P, que alguns volen resoldre amb el P4P. A diferència d’aquest, no requereix cap cooperació o confiança entre els ISP i els usuaris de P2P, ni tampoc el desplegament d’una infraestructura addicional
".

Telefónica se muestra satisfecha con los resultados del P4P

Grup de treball P4P

Telefonica Wholesale Reports Results of P2P Delivery Test on International Broadband Network

Telefónica, Pando y el P4P contra la neutralidad de la red

Big ISPs push P4P as substitute for net neutrality

Inventan un software llamado "ONO" que multiplica la velocidad del Azureus

New software allows ISPs and P2P users to get along without getting too cozy

Copyright 2008 Mercè Molist.
Verbatim copying, translation and distribution of this entire article is permitted in any digital and no commercial medium, provide this notice is preserved.

Guillem Alsina