Obren el codi font d’Android

Compartir

Tots els components de la plataforma han estat posats a disposició del públic per al seu ús lliure, principalment sota llicència Apache 2.0 i GPL 2 . Qualsevol persona pot realitzar contribucions al projecte, així com utilitzar el sistema en els seus propis desenvolupaments.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Era quelcom que s’esperava des de feia temps, ja que tot i estar basat en un sistema lliure i de codi obert (GNU/Linux), les fonts de la plataforma software per a telèfons mòbils Android encara no estaven disponibles per al públic en general i, sobretot, per als desenvolupadors i empreses interessats. Recentment, Google i l’Open Handset Alliance han anunciat la disponibilitat del codi font d’aquest sistema operatiu i plataforma middleware.

Android realitza així un pas per obrir-se a la comunitat de desenvolupadors, tot i que ho fa un cop ja consolidada la plataforma amb el llançament del primer terminal que empra aquest sistema operatiu, l’HTC G1 comercialitzat als estats Units per T-Mobile, filial de l’operadora alemanya Deutsche Telekom. Això pot comportar-li a la iniciativa certa impopularitat entre els "puristes" del programari lliure, ja que en l’obertura del codi s’hi barregen interessos comercials amb els de la mateixa comunitat.

A partir d’ara, i amb aquest moviment, qualsevol empresa o desenvolupador independent pot contribuir al projecte Android amb les seves aportacions, o emprar-lo com a base per als seus propis projectes. Fins i tot els fabricants de terminals poden utilitzar lliure i gratuïtament aquesta plataforma per als seus nous terminals.

La majoria del codi font de l’Android es troba disponible sota llicència Apache 2.0, que segons s’indica en el lloc web del sistema, és la preferida pel projecte. Tot i això, determinades parts de la plataforma es troben sota altres llicències com el nucli del sistema (Linux), disponible sota la versió 2 de la GPL (GNU General Public License).

Allò destacable de l’Android és que constitueix una solució completa per equipar un telèfon mòbil, proporcionant des del sistema operatiu base fins a l’anomenat "middleware" i aplicacions finals. A partir d’aquest, i gràcies al fet que ha estat obert, qualsevol persona, empresa o grup pot crear les seves pròpies variants adaptades als seus interessos. I no només per al camp de la telefonia: qualsevol dispositiu encastat és susceptible d’utilitzar aquest programari per funcionar. Totes les peces del sistema han estat alliberades: les llibreries gràfiques, el carregador, còdecs multimèdia,…

Un altre avantatge és que no es troba lligat a cap fabricant de maquinari en concret, si bé Google (impulsor del projecte) marca la pauta en el terreny del programari i els serveis.

És d’esperar que amb les intencions de donar-li suport que ha mostrat la indústria, Android es converteixi en la plataforma per a telefonia mòbil basada en GNU/Linux estàndard, batent en aquest terreny a tots els seus contendents també basats en el sistema operatiu del pingüí i fent-se un forat en el mercat en detriment d’altres plataformes com Symbian, BlackBerry o Windows Mobile, que en quant comencin a proliferar dispositius basats en Android poden veure la seva quota de mercat reduïda.

Guillem Alsina