Office 14 s’integrar? en el “n

Compartir

Més facilitats per treballar amb documents des d’un navegador web, la principal novetat de la presentació de la versió pre-beta de la futura versió del paquet ofimàtic de Microsoft.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – En el marc de la conferència per a desenvolupadors PDC 2008 en la qual s’estan presentant una gran quantitat de novetats entre les que han brillat amb llum pròpia Windows Azure, la pre-beta de Windows 7 i Office 14, el paquet ofimàtic de Microsoft. La principal característica distintiva d’aquest darrer serà la seva integració amb el concepte de núvol (Cloud), quelcom que estan mostrant de mica en mica tots els productes de la companyia de Redmond, i que a més es mou d’acord amb el gir de programari com a servei (software as a service) que està duent a terme la companyia de Steve Ballmer.

Les Office Web Applications es mouen en tres direccions: poder executar les diferents aplicacions del paquet ofimàtic en un navegador web, que siguin accessibles des de qualsevol dispositiu, i fomentar l’entorn col·laboratiu.

En primer lloc, i pel què fa a l’execució des del navegador, les Office Web Applications seran compatibles amb tres dels principals browsers existents actualment al mercat: Internet Explorer -naturalment-, Safari i Firefox. Si, aquest darrer pot ser una sorpresa relativa, doncs Microsoft està mostrant una tímida obertura cap al programari lliure que es va demostrar amb la inclusió d’eines per a què els dissenyadors que treballen amb Silverlight 2 poguessin desenvolupar amb l’entorn lliure Eclipse sota GNU/Linux[1]. Tot i això, ens queda la incògnita de si les aplicacions web d’Office necessitaran que s’executi un Windows o un Mac OS X sota el navegador, o la compatibilitat amb Firefox també es mourà en Linux.

Excel executant-se en Firefox

La funcionalitat serà màxima en qualsevol dispositiu, pel que podrem editar un document des d’un ordinador personal o un smartphone amb Windows Mobile, a més de poder col·laborar d’una manera molt fàcil i còmoda, editant un document en línia simultàniament des de diversos llocs diferents. Per exemple, podríem editar un full de càlcul en el nostre ordinador des d’un Windows amb Safari, mentre un col·lega de feina fa el mateix amb el mateix document des d’una altra ciutat a través del seu telèfon mòbil.

Les aplicacions del cèlebre paquet ofimàtic que estaran disponibles en versions lleugeres per a la web són el processador de textos Word, el full de càlcul Excel, el programa de presentacions PowerPoint, i el programari de col·laboració en grup OneNote.

Probablement les Office Web Applications siguin unes de les primeres en gaudir de Windows Azure com a capa de sistema operatiu sobre el qual ser executades.

Guillem Alsina