Open-PC, l’esforç col·laboratiu per construir una màquina 100% compatible amb el programari lliure

Compartir

MaquinariEls drivers de tot el seu maquinari seran oberts i el seu preu oscil·larà entre els 300 i els 400 dòlars. De moment encara es troba en fase de desenvolupament.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Malgrat que cada dia més fabricants de maquinari informàtic s’apunten a oferir sistemes governats per programari lliure (majoritàriament GNU/Linux, encara que també hi ha alguna excepció com Toshiba i els seus portàtils amb OpenSolaris), en general aquestes màquines estan limitades a les configuracions de gamma baixa (poca RAM i processadors més lents) emportant-se el Windows de Microsoft les configuracions més potents. A més, molts cops inclouen drivers propietaris el codi font dels quals no està disponible i, per tant, no poden ser considerats programari lliure.

Open-PC és una iniciativa comunitària que busca crear un ordinador 100% lliure, amb maquinari els drivers del qual estiguin disponibles sota alguna de les llicències considerades lliures, i governat per un sistema GNU/Linux completament estable. La seva orientació és a l’usuari final, buscant proporcionar-li un complet escriptori (desktop) per tal que aquest pugui treballar, navegar i jugar.

Presentat en societat en el Gran Canaria Desktop Summit d’aquest passat juliol, el projecte encara es troba en desenvolupament. De moment (i segons les últimes notícies) es disposa d’un prototip, tot i que encara queda per determinar quina distribució serà l’encarregada de governar la màquina. Per a això es parla d’un projecte nou a partir de l’openSUSE Build Service.

Un cop finalitzi el procés de definició de com serà la nova màquina, aquesta serà posada a la venda a través del lloc web del projecte amb enviaments a tot el món. El preu oscil·larà entre els 300 i els 400 dòlars, inclòs l’enviament internacional.

El què m’ha resultat més curiós d’aquest projecte és que, si bé es fa esment al programari lliure, no s’ha dit res de l’open hardware. No sé si existirà algun fabricant que s’hagi animat a provar amb un disseny obert (Sun Microsystems no tenia un projecte d’openSPARC?), però en aquest cas, el seu rang de productes no donarà per a construir un PC sencer.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)