Open XML ja

Compartir

Després d’una votació embolcallada en la polèmica, la companyia de Bill Gates aconsegueix el que volia i ja pot exhibir orgullosa el segell d’estàndard donat per la ISO al seu format de document per a Office 2007.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i la polèmica generada al voltant de les votacions, les acusacions de pressions i suborns que segons alguns han fet des de Microsoft als membres de diferents comitès regionals de la ISO, la dura oposició realitzada per un sector contrari a l’aprovació que esgrimeix com a bandera el format OpenDocument, amb tot això i més, Microsoft ha aconseguit que la seva proposta per a què el format Open XML emprat en l’Office 2007 sigui aprovat com a estàndard ISO.

Aquest és un pas molt important per a la companyia de Redmond. La ISO (International Organization for Standardization) és una organització supra-nacional que marca una gran quantitat d’estàndards sobre diversos temes que es converteixen pràcticament en llei, superant en molts casos als estàndards nacionals. Gairebé tots els paisos del món tenen representants en aquesta organització i acaten les seves decisions, potser més del que es pot dir d’altres organitzacions en teoria més transcendents com l’ONU…

La proposta de Microsoft ha estat polèmica des del principi, i ha generat una forta corrent opositora que té com a principals integrants a Google i a organitzacions relacionades directa o indirectament amb el format OpenDocument, que afirmen que l’especificació de format presentada per Microsoft és opaca i incompleta, i acusen a la multinacional de Redmond de cometre diverses irregularitats en el procés per convèncer delegats regionals clau que votin en sentit favorable.

Durant tot el procés, Microsoft ha mantingut un silenci exemplar, sense respondre a les acusacions presentades de cap manera i referint-se només a la marxa del mateix procés d’aprovació. Cal recordar que en primera instància la proposta de l’Open XML fou rebutjada per un estret marge i tornada a Microsoft amb una sèrie d’indicacions del que havia de ser millorat i una segona oportunitat, que ara els nois de Bill Gates han sabut aprofitar.

La resolució de la ISO s’ha filtrat uns dies abans que sigui donada a conèixer per l’organització. Altres formats de document informàtic que han aconseguit el rang d’estàndards oficials són el PDF d’Adobe, HTML o ODF (OpenDocument Format, emprat per les suites OpenOffice.org i KOffice entre altres). Open XML ja era un estàndard aprovat per l’ECMA, malgrat que aquesta és una organització amb molta menys influència i prestigi que la ISO.

Més informació:

Nota de premsa de Microsoft
http://www.microsoft.com/presspass/press/2008/apr08/04-01OpenXMLVotePR.mspx

Lloc de la comunitat Open XML
http://www.openxmlcommunity.org/

Guillem Alsina