OpenComputer, el clon no autoritzat del Mac

Compartir

Una empresa nord-americana ven ordinadors de baix cost anunciant-los com a clons de les màquines Macintosh d’Apple i basant-se per a això en l’OSX86Project.


L'aspecte de l'Open ComputerGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Psystar, una companyia nord-americana dedicada a la informàtica i que afirma tenir més de trenta anys d’experiència en el sector, ha començat a oferir des de la seva pàgina web una nova plataforma d’ordinadors de baix preu als quals va batejar inicialment com a OpenMac per passar a anomenar-los en poques hores Open Computer, i que segons afirma la companyia, és un clon d’un Macintosh d’Apple.

La companyia de Cupertino no ha donat llicències per a la fabricació de clons de les seves màquines d’ençà de la tornada de Steve Jobs a la segona meitat de la dècada dels noranta del segle passat acabés amb l’experiment encetat per John Sculley que va consistir en permetre a uns pocs fabricants de maquinari crear ordinadors compatibles al 100% i reconeguts oficialment per Apple com a clons del Mac. Entre aquelles màquines, avui molt difícils de trobar, tenim les marques Power Computing, UMAX o Motorola.

Tampoc seria la primera vegada que s’aconsegueix instal·lar el Mac OS X d’Apple en maquinari de PC genèric; d’ençà que es va fer efectiu el canvi d’arquitectura dels processadors PowerPC a la plataforma Intel x86 en les màquines fabricades per la companyia de Cupertino, han estat constants els intents per part de hackers d’aconseguir arrencar un OS X en maquinari genèric de PC. de fet, fa uns mesos es podien trobar en diversos serveis d’intercanvi d’arxius P2P imatges del Mac OS X per a la plataforma Intel convenientment manipulades per tal de permetre la seva instal·lació en un PC estàndard. Els requisits de maquinari són que disposi d’un processador Intel Core Duo, els mateixos models que empren els Mac’s moderns.

Totes aquestes iniciatives han estat d’una manera o altra perseguides per Apple, gelosa de controlar al màxim la forma en com s’executen les seves aplicacions i la plataforma en què ho fan.

Una oferta temptadora

Psystar ven les seves màquines com una alternativa de baix cost als Mac’s d’Apple per a qui vulgui treballar amb el Mac OS X. Segons la publicitat de la mateixa companyia, les seves màquines són vàlides per a tota mena d’usuari, des d’aquell que s’introdueix per primera vegada a l’univers del Macintosh fins a l’usuari veterà que vol tenir tot un Mac per molts menys diners.

L’Open Computer permet executar -sempre segons les afirmacions de Psystar- la darrera versió del Mac OS X, la 10.5 coneguda com a "Leopard". Tenim a la nostra disposició diverses configuracions, des de la més bàsica (Core2Duo a 2,2 GHz., 2 GB. de memòria RAM, 250 GB. de disc dur, tarja de vídeo Intel GMA 950 i sense sistema operatiu preinstal·lat) per un menor cost (399 dòlars) fins a la més potent (Core2Quad 2,6 GHz., 8 GB. de RAM, 1 TB. d’emmagatzematge, tarja de vídeo GeForce 8800GT de Nvidia i Mac OS X 10.5 preinstal·lat) però també més cara (2.080 dòlars).

Les màquines de Psystar es venen en dues línies, l’Open Computer dirigida als usuaris finals domèstics menys exigents, i l’OpenPro Computer, dirigida més a professionals i usuaris amb ganes de tenir un ordinador d’alt rendiment. Aquesta última també es ven amb Windows XP, Vista o Ubuntu Linux com a sistema operatiu instal·lat.

Però realment funciona?

Els ordinadors que Psystar ven com a compatibles amb el Mac OS X es basen en l’OSX86Project, un projecte format per a permetre i facilitar l’execució del Mac OS X sobre maquinari PC genèric. Evidentment, no rep un reconeixement per part d’Apple ni ajuda de la companyia de Steve Jobs, sinó més aviat el contrari. A més, ha de treballar sobre un sistema tancat, del qual poca documentació indica com saltar-se les barreres que els nois de Cupertino inclouen per limitar la seva execució als Apple Macintosh. En resum, estem parlant d’un sistema trucat i "piratejat".

La seguretat al treballar amb un sistema d’aquesta mena no és del 100%. En el lloc web InsanelyMac, dedicat també a córrer l’OS X sobre maquinari PC estàndard, s’informa de les actualitzacions que es poden realitzar o no en el nostre OS X funcionant sobre un PC, ja que algunes poden bloquejar la màquina, deixant-la sense funcionar.

En general, i si algú que està llegint aquestes ratlles sent curiositat per executar el sistema operatiu d’Apple en el seu ordinador, ha de saber que en termes generals està intentant quelcom que és tècnicament possible, il·legal segons el contracte de llicència d’Apple (i més si es descarrega d’Internet una còpia pirata del sistema) i en qualsevol cas no fiable com a sistema de treball, pel que hauria de quedar limitat simplement a proves i tests.

A partir d’aquí, cadascú amb la seva consciència…

Possibles conseqüències legals

Ens queda per veure ara com reaccionarà Apple, sempre gelosa de preservar el seu negoci de manera tancada, controlant tots i cadascun dels aspectes d’on i com es pot executar el seu sistema operatiu i quin maquinari es munta en els seus ordinadors. Tal i com ja va passar amb alguna de les iniciatives per a executar l’OS X en un entorn PC estandarditzat, la companyia de Cupertino podria recórrer de manera pura i dura a les amenaces o directament als tribunals. Segur que en qualsevol cas no trigarem gaire en sentir a parlar del moviment que han realitzat sobre això els nois de Steve Jobs.

Guillem Alsina