OpenIndiana, la continuació d’OpenSolaris

Compartir

SolarisAquest projecte si que constitueix una distribució en tota regla que pren el relleu de l’extint OpenSolaris basant-se en el desenvolupament d’Illumos.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Després de “l’espantada” d’Oracle deixant abandonat a la seva sort a OpenSolaris i la presentació d’Illumos com a base substitutiva per als projectes basats en OpenSolaris com BeleniX entre d’altres, arriba una nova iniciativa, aquest cop destinada a cobrir el buit com a sistema d’escriptori que deixa la versió lliure i oberta de Solaris.

Si Illumos consisteix en un kernel, llibreries i els components de base necessaris per a disposar d’un sistema operatiu però sense les parts que proporcionen la funcionalitat a l’usuari (entorn gràfic, intèrpret de comandes, programari d’aplicació,…), OpenIndiana és un sistema complet, amb el kernel i la resta, i el programari que dóna sentit al sistema des del punt de vista de l’usuari.

El seu objectiu és crear un veritable substitut d’OpenSolaris (la imatge ISO del qual podíem descarregar de la web a punt per “cremar” en un CD o DVD i executar o instal·lar a la nostra màquina) i alternativa a altres UNIX lliures existents al mercat com els diferents sabors de GNU/Linux i les variants de la plataforma BSD.

OpenIndiana pren el seu nom del Projecte Indiana, una iniciativa llançada fa gairebé tres anys per Sun Microsystems per tal de dotar a OpenSolaris de tot allò del que Solaris havia mancat per seduir a l’usuari final, com per exemple un instal·lador senzill. Depèn de la Fundació Illumos, malgrat que serà un projecte guiat per una comunitat en la qual tothom hi tindrà cabuda, incloent-hi a contribuïdors externs.

Tot i el tracte despectiu que Oracle ha donat a la comunitat de desenvolupadors d’OpenSolaris, OpenIndiana busca continuar essent compatible a nivell de paquets i binaris amb Solaris 11 Express, la versió d’aquest UNIX ara en mans d’Oracle que busca omplir l’espai que abans ocupava OpenSolaris.

Més informació

Presentació (en format PDF) amb l’explicació de què és i quins objectius té aquest nou projecte

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina