OpenSolaris continuarà sent obert i gratuït

Compartir

Solaris/OpenSolarisAlt directiu d’Oracle assegura en acte públic realitzat a través d’Internet la supervivència de la versió oberta del sistema operatiu creat per Sun Microsystems així com que la nova empresa continuarà oferint suport a aquesta iniciativa comunitària. La propera versió d’OpenSolaris es podria llançar al llarg d’aquest mateix mes.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Després de mesos d’incertesa arrel de l’anunci d’adquisició de Sun Microsystems per part d’Oracle, per fi s’ha aclarit la situació d’OpenSolaris. Algunes veus pessimistes apostaven per una cancel·lació del projecte, ja que Oracle no és una companyia molt donada a recolzar el programari lliure*, mentre que d’altres afirmaven que el futur del projecte estava protegit pel contracte de compravenda signat per Sun.

En el recent Meeting anual del projecte, celebrat de forma virtual a través d’IRC (Internet Relay Chat) en el canal #opensolaris-meeting de la xarxa FreeNode, Dan Roberts (Director de Gestió de Producte per a Oracle i antic directiu de Sun Microsystems) va assegurar que Oracle continuarà confiant en aquest projecte i que OpenSolaris continuarà sent programari lliure. Tot i això, també va explicar que, com Sun, pot haver-hi parts de certes tecnologies que Oracle prefereixi mantenir tancades. De fet, la companyia adquirida mai va deixar de barrejar solucions obertes amb altres de propietàries, pel que la nova Oracle heretarà aquesta forma de procedir.

De fet, i segons es pot desprendre de les paraules de Roberts, Oracle invertirà molt en la plataforma de programari de Sun Microsystems, tant en la seva versió propietària (Solaris) com en la seva base lliure (OpenSolaris), i també en el maquinari heretat de la companyia adquirida, ja que continuarà bolcant esforços (més fins i tot que Sun, segons va declarar Roberts) tant en la versió x86 com en la SPARC d’aquesta plataforma, de la qual cosa se’n desprèn que el maquinari de Sun també serà desenvolupat.

La propera revisió d’OpenSolaris, la 2010.03, ha de veure la llum -com el seu nom indica- al llarg d’aquest mes, punt que Roberts també va donar com a segur.

Les declaracions de Roberts han estat recollides per diversos rotatius en línia dedicats a les noves tecnologies.

* de fet, se la coneix en els cercles informàtics com ‘l’altra Microsoft’

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina