OpenStreetMap, l’alternativa lliure a Google Maps

Compartir

Tot i que menys complet que el seu homòleg comercial, ofereix una bona funcionalitat i la possibilitat de crear d’acord amb ell, navegadors GPS amb tecnologies lliures. Existeix també un projecte bessó que ofereix fotos aèries.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – És una regla que es segueix gairebé al peu de la lletra a Internet: cada cop que una empresa llança un programa o servei d’èxit, neix alguna mena de clon lliure que persegueix els mateixos objectius però amb la participació de la comunitat i fent públiques totes les especificacions sota algun tipus de llicència lliure.

El darrer al què li ha tocat el torn ha estat al popular Google Maps, que ens permet veure els mapes de carrers de gairebé totes les ciutats i pobles del món a més de disposar d’imatges de satèl·lit del terreny i de poder geolocalitzar fotografies i altres elements. L’alternativa lliure a aquest servei és OpenStreetMap, els continguts del qual són aportats per tots els internautes que hi vulguin col·laborar.

Podem apreciar com la zona de la Gran Bretanya disposa de moltes dades, mentre que el nord d'Àfrica no


Les fonts d’informació d’aquest projecte són les dades procedents dels dispositius GPS personals, fotografies aèries i qualsevol altra font que pugui aportar dades d’interès. El look&feel del seu lloc web (és a dir, com es veu i com es comporta) s’assembla en gran mesura al del servei Google Maps, al qual pren com a referència i model a imitar.

La història d’aquest projecte es remunta al 2004, amb la constitució d’una fundació a l’estil Wikipedia en el 2006. des d’aleshores, les donacions de material per part d’empreses i institucions han afegit fonts de dades al projecte. És el cas de Yahoo!, que li va permetre emprar totes les seves fotos aèries.

Les dades emmagatzemades dins OpenStreetMap poden ser emprades per a la creació de navegadors GPS lliures i oberts, encara que de moment la base de dades d’aquesta iniciativa no és tan completa com la de Google Maps, especialment fora de les grans conurbacions.

OpenAerialMap és el projecte bessó que reuneix les fotografies aèries cedides des de diverses fonts (com l’abans esmentada Yahoo!), i sobre les imatges de la qual es creuar la informació d’OpenStreetMap, tot i que curiosament a la inversa no he trobat la manera de fer-ho.

Guillem Alsina