openSUSE es mou cap a un calendari fix de llançaments

Compartir

GNU/LinuxCada vuit mesos veurem una nova versió d’aquesta reputada distribució, seguint la mateixa política que Ubuntu o Fedora encara que ampliant lleugerament el marge que empren aquestes dues últimes.

Redacció – Juntament amb Debian, openSUSE era potser l’única gran distribució d’entre les “clàssiques” que es resistia a adoptar un calendari previsible de futurs llançaments. A diferència d’aquestes, altres distros com Ubuntu o Fedora, i fins i tot diferents sistemes operatius com OpenSolaris, apareixen amb noves versions puntualment cada sis mesos. L’espai de temps adoptat per openSUSE serà, malgrat tot, més gran que aquests ja habituals sis mesos, ampliant aquest període en seixanta dies fins a comprendre els vuit mesos.

Adoptar una política de llançaments previsibles té avantatges i inconvenients. Entre els primers, podríem esmentar que els usuaris estan advertits de quan sortirà la propera versió superior de la seva distribució, i que així mateix també estaran previngudes terceres parts com ara fabricants de programari que vulguin preparar els seus productes o incloure’ls amb el paquet base de la distribució.

Per la banda dels inconvenients, el principal és que les presses per acabar amb una versió a temps per a la seva data de llançament, poden fer que baixi el llistó de la qualitat, quelcom que openSUSE s’havia guanyat a pols. Precisament, l’avantatge de no tenir al damunt la pressió per a finalitzar la tasca en una data determinada, era un dels factors que permetia realitzar una feina tan ben feta amb openSUSE.

Tot i això, finalment s’ha optat pel model de previsibilitat. Per a les properes versions d’openSUSE ja s’han anunciat les dates de llançament així com els seus noms en clau: openSUSE 11.2 “Fichte” aquest vinent novembre, la versió 11.3 “Rousseau” al juliol del 2010, la 12.0 al març del 2011, i al novembre del mateix any la 12.1 “Lessing”.

Per a la més immediata “Fichte” ja s’han avançat com a novetats que probablement inclourà els entorns d’escriptori Gnome 2.28 i KDE 4.3, el kernel 2.6.30 o superior, possibilitat de què el sistema de fitxers Ext4 sigui l’usat per defecte, suport per a netbooks millorat, i la disponibilitat d’imatges per arrancar directament des de dispositius USB.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina