openSUSE llança la versió 11.3 de la seva distribució

Compartir

LinuxLa distro alemanya inclou les darreres versions dels principals entorns gràfics d’escriptori, incloent-hi la preview de GNOME 3.0, i un tímid acostament als serveis cloud de la mà de SpiderOak.

Redacció – Realment, poques novetats inclou la nova versió 11.3 d’openSUSE tret de la versió prèvia de l’esperat GNOME 3.0 que ja porta un cert retard. openSUSE és una de les primeres distribucions (si no la primera*) en incloure aquesta preview.

Les pantalles tàctils i multitàctils estan cada dia més en voga, i Microsoft ha posicionat a Windows 7 com el sistema operatiu desktop que millor se’n surt amb aquesta mena de dispositius, com en el cas dels HP TouchSmart. openSUSE 11.3 també afegeix suport per a aquest tipus de pantalles, amb la qual cosa si aquest funciona adequadament, openSUSE es convertirà en una distribució de referència en el que fa a aquest aspecte.

Per als netbooks, la versió 11.3 de la distro patrocinada per Novell també inclou suport millorat. SLED (versió comercial de Novell) ja havia estat emprada per HP en els seus anteriors models Mini Note 2133, però “l’experiment” no va passar d’aquí. Amb aquesta versió, openSUSE sembla voler postular-se com una opció vàlida per als netbooks.

SpiderOak és un servei cloud que permet sincronitzar fitxers en diversos equips a través d’Internet, una cosa semblant a DropBox i que ha estat inclòs a la distribució.

Entre les principals novetats que aporta openSUSE 11.3 hi trobem:

  • kernel 2.6.34;

  • suport experimental per al sistema de fitxers Btrfs, molt apte per a grans volums de dades;

  • KDE SC 4.4.4 i GNOME 2.30.1 com a escriptoris principals;

  • com a escriptoris lleugers inclou Xfce i LXDE, essent aquest darrer novetat en openSUSE;

  • Rosegarden, editor d’àudio per a GNU/Linux;

  • bases de dades MySQL i MariaDB.

openSUSE 11.3 ja està disponible per a la seva descàrrega i instal·lació en màquines amb arquitectura de 32 o 64 bits.

La preview de GNOME 3.0
La preview de GNOME 3.0

* un dada difícil de conèixer amb seguretat degut a la gran diversitat de l’ecosistema de distribucions GNU/Linux

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)