Opera 11, reblant encara més el clau de les pestanyes

Compartir

OperaLes piles de pestanyes, principal novetat d’un Opera que ja havia estat pioner en introduir aquest element als navegadors web.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Opera Software ASA ha posat a disposició dels internautes l’onzena versió del seu reputat navegador, un browser que si bé no compta amb el favor d’un públic majoritari, sempre ha estat líder en tecnologia. Per exemple, Opera va inventar les pestanyes que tan populars s’han convertit en els navegadors per a agrupar, dins d’una sola finestra, diverses pàgines obertes, i que a posteriori van adoptar els altres navegadors web.

Opera 11 rebla, precisament, una mica més el clau de les pestanyes, inspirant-se segons sembla en les piles del Mac OS X, ja que permet crear piles de pestanyes amb tan sols arrossegar i deixar anar una pestanya sobre una altra, i afegir-ne tantes més com es vulgui. Així es pot tenir més neta la finestra de treball. Per veure el contingut d’una pila, només serà necessari situar el cursor del ratolí sobre aquesta i, a la part inferior, veurem les miniatures de les pàgines que s’amaguen, amb possibilitat d’accedir a la que més ens interessi.

Els moviments visuals amb el ratolí (Visual mouse gestures), una sèrie de moviments ràpids amb el ratolí, permeten realitzar accions ràpidament, sense haver de seguir les passes necessàries a través de menús o botons. Malgrat tot, aquesta funcionalitat sembla més preparada per en el futur aprofitar les bondats de les interfícies multitàctils que per a ser utilitzada amb el tradicional ratolí.

Altres novetats incloses en el programa són:

  • facilitat l’accés a la informació sobre seguretat de la pàgina mitjançant un sol clic a una icona de la barra d’adreces

  • es redueix el “pes” del programa en un 30%, el que li dona més rapidesa en la càrrega i l’execució

  • els plug-ins es poden carregar només en cas de necessitat i sota demanda, el que permet minimitzar el temps de càrrega del programa

Opera 11.0 pot ser descarregat des del seu lloc web per a Windows, Mac OS X (processadors Intel), GNU/Linux (i386 i x86-64; per a PowerPC tenim la versió 10.63) i FreeBSD (i386 i AMD64). Per a altres plataformes tenim versions anteriors del programa.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina