Opera afegeix la tecnologia Turbo a la versió Mobile del seu navegador

Compartir

InternetJa es pot descarregar Opera Mobile 9.7 beta per a Windows, versió en la qual també s’hi inclou la lloada tecnologia de widgets del fabricant noruec. De la promesa versió per a Symbian ni rastre encara…

La interficie de l'Opera Mobile 9.7Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Si la setmana passada la companyia noruega presentava la primera beta d’Opera 10 per a sistemes operatius de sobretaula que incloïa la tecnologia Turbo per a la compressió de dades i acceleració de la descàrrega de pàgines, aquesta setmana li ha tocat el torn a la beta d’Opera Mobile 9.7, la propera iteració d’aquest navegador per a smartphones.

Abans de res, insistir en el fet de no confondre l’Opera Mobile amb l’Opera Mini; ambdós es dirigixen a dispositius amb una comesa diferent: mentre que l’Opera Mini està orientat a facilitar l’accés a la web als telèfons més simples però que poden executar Java, i adaptant el lloc web a les petites pantalles d’aquest tipus de dispositius, Opera Mobile s’assembla més al Safari de l’iPhone, ja que permet portar al smartphone (un dispositiu ja de per si més capaç que un simple telèfon mòbil) tota la plenitud i la magnificència de la web que podem veure en un navegador de sobretaula.

En aquesta nova revisió 9.7 que es presenta els usuaris de Windows Mobile (on són les versions per a Symbian i Android/Linux?) les principals novetats són la integració de la tecnologia Turbo i els Widgets.

El tauler de preferènciesOpera Turbo és una tecnologia de compressió de dades que empra un servidor proxy intermedi facilitat per Opera per compactar el màxim possible tota la informació enviada des del servidor de la pàgina fins al navegador. Així s’estalvia espai, s’agilitza la connexió i es descarreguen les dades més ràpidament. És una tecnologia pensada sobretot per a usuaris en mobilitat, ja que a més de treure el màxim partit de l’escàs ample de banda que poden arribar a tenir les connexions 3G o GPRS, també permet aprofitar al màxim les limitacions de transferència de dades, perquè en compactar les dades que ha d’enviar a l’ordinador o telèfon mòbil, empra menys quantitat de bytes per a la transferència que la resta de browsers.

Opera és el primer navegador en incorporar aquesta tecnologia, amb la qual espera guanyar-se la confiança dels usuaris en mobilitat d’ordinadors portàtils, ja que en l’àmbit dels dispositius mòbils de butxaca (com ara smartphones) i dispositius encastats (com ara la videoconsola Nintendo Wii), sí que és el navegador dominant actualment.

WidgetsUna altra de les novetats que aporta aquesta nova versió són els populars widgets; no en va, Opera fou el primer i fins a la data únic navegador en incloure aquests elements, més habituals d’un sistema operatiu. El gestor de widgets inclòs amb Opera Mobile funciona independentment del navegador, pel què podrem tenir aquest tancat i en canvi estar utilitzant els widgets, que són petites aplicacions amb un propòsit determinat i que no necessàriament han de tenir una connexió a Internet activa per funcionar correctament. Els aspectes millorats en el gestor de widgets d’Opera Mobile 9.7 són bàsicament el seu disseny i usabilitat.

S’afegeix també Google Gears, l’entorn d’execució d’aplicacions RIA de la companyia del cercador. En aquest cas, Gears permet executar aplicacions que treballen amb dades emmagatzemades en local. La instal·lació de Gears s’ha simplificat, però ha de ser duta a terme per part de l’usuari un cop instal·lat Opera Mobile 9.7 per mitjà de l’accés al lloc web de Google Gears.

L’engine de renderització Presto ha estat actualitzat a la versió 2.2, la mateixa que s’utilitza en la darrera versió per a sistemes de sobretaula del mateix navegador, Opera 10 beta. Aquest motor ha aconseguit un ple absolut (100 punts sobre 100 possibles) en el test Acid3, reconegut majoritàriament com el mesurador estàndard de la compatibilitat d’un navegador web amb els estàndards dictats pel W3C.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)