Opera confirma que la propera versió del seu browser admetrà extensions

Compartir

OperaEl fabricant noruec ha confirmat la futura disponibilitat de les eines necessàries per a què terceres parts complementin el seu navegador Opera a partir de la versió 11 (l’actual és la 10.6) amb extensions.

Redacció – A partir de la propera versió 11 del navegador web Opera, aquest inclourà la possibilitat de desenvolupar i emprar extensions com ja tenen altres browsers al mercat des de ja fa temps (Firefox, Chrome,…), segons ha informat oficialment el mateix fabricant.

Tot i gaudir d’un relatiu escàs èxit en les plataformes informàtiques d’escriptori (Windows, GNU/Linux, Mac OS X, en les que Opera disposa d’un 2,40% entre totes) i ser criticat per la seva interfície d’usuari, Opera gaudeix de fama de bona plataforma de programació, robustesa i estabilitat, de ser un programari multiplataforma molt estès (hi ha versions disponibles per a sistemes com QNX, BeOS o Solaris, tot i que la majoria han deixat de ser mantingudes) i la seva tecnologia és emprada en els navegadors web inclosos per defecte en molts smartphones a més de ser el browser emprat per Nintendo en la seva reeixida videoconsola Wii, així com per molts altres fabricants que necessiten d’un navegador modern i potent en les seves solucions encastades. És per això que el present anunci pot tenir més importància a nivell tecnològic per als desenvolupadors, que interès per als usuaris.

Segons podem llegir a la nota que Opera ha publicat per donar a conèixer la notícia, les extensions per al seu browser seguiran les especificacions per a widgets del W3C, i a més estan considerant proposar el què han desenvolupat per a la seva estandardització per part del mateix organisme. Els llenguatges emprats per al desenvolupament de les extensions seran els estàndards de la Web: HTML5, CSS i JavaScript, que interactuaran amb les APIs proporcionades pel programa.

També es facilitarà l’adaptació de les extensions disponibles per a altres browsers, i es pot suposar que això es farà en especial amb les de Firefox. La base d’afegits per al navegador web de Mozilla és, precisament, un dels seus atractius principals. I aquest és un moviment molt intel·ligent per part d’Opera, ja que així no es comença de buit i des de zero, si no que d’una manera ràpida, els desenvolupadors poden tenir un bon conjunt d’extensions funcionant en la plataforma esmentada.

Evidentment, una extensió desenvolupada sota Windows funcionarà també de la mateixa manera en Opera per a Mac OS X, Linux i les altres plataformes en les que estigui disponible la versió 11.

Els programadors ja disposen d’un lloc web habilitat per Opera en el que podran obtenir informació tècnica sobre aquesta nova funcionalitat i com aprofitar-la. La primera versió de test d’Opera 11 farà la seva aparició al llarg de les vinents setmanes, tot i que encara és una incògnita si ja inclourà una preview de la funcionalitat d’extensions.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina