Opera facilita la col·laboració en línia amb Unite

Compartir

InternetPermet compartir documents i treballar col·laborativament sobre ells sense haver de recórrer a programari o serveis online de terceres parts, convertint el nostre navegador web en un mini-servidor.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La companyia noruega Opera Soft ho ha tornat a fer: novament, ha incorporat una funcionalitat trencadora en el seu navegador web, no vista fins ara en cap altre browser de la competència. Aquesta empresa ja fou pionera en la introducció de les pestanyes per a tenir obertes diverses pàgines web en la mateixa finestra del navegador, en la pàgina d’inici amb les miniatures dels preferits o les últimes pàgines vistes, i en l’opció de reobrir el navegador en el mateix estat amb què es va tancar en l’anterior navegació, novetats que la resta de browsers han anat adaptant. Unite és el nom d’una nova funcionalitat que permet compartir documents i aplicacions convertint al mateix temps nostre navegador en un servidor web.

Unite consisteix en un component de programari que ha de ser descarregat i instal·lat en Opera 10 per tal de proporcionar aquesta funcionalitat. Ja hi ha una versió alpha per a descàrrega, disponible per a Windows, Mac OS X i Linux. El què s’instal·la és aquest microservidor encastat en el navegador.

Opera Unite és extensible mitjançant una API que permet la creació d’aplicacions que aprofiten els recursos de compartició que proporciona. La mateixa companyia posa a disposició dels usuaris un sistema de compartició d’arxius, una aplicació per a publicar fotografies i compartir-les remotament, un programari de xat, i naturalment pot aprofitar-se la funció de servidor web per a servir pàgines web. Aquesta darrera funcionalitat pot ser molt útil per als dissenyadors de llocs web que no tinguin coneixements de programació o administració de sistemes, ja que els permetrà disposar d’un servidor web molt simple i bàsic a la seva màquina sense requerir un gran esforç de configuració.

La participació de terceres parts en el desenvolupament de mini-aplicacions per a Opera Unite serà un factor clau en el futur d’aquesta tecnologia. De fet, la potència del sistema és molt gran, ja que des del mateix fabricant noruec afirmen que es pot arribar a programar el control remot d’un vehicle via web.

Tot i els avantatges, obrir un servidor web en el nostre sistema informàtic sempre suposa afegir-li un risc de seguretat més. No estic dient que amb això vagin a penetrar les nostres defenses i infectar-nos amb un virus, però si que les possibilitats d’algun tipus de vulneració de la seguretat s’amplien ni que sigui lleugerament. Seria com obrir una nova finestra a un edifici: encara que fos en un cinquè pis, sempre serà una nova oportunitat per a què un lladre s’infiltri si troba algun forat de seguretat que li permeti obrir-la des de fora.

Per a utilitzar Opera Unite serà necessari disposar d’un compte Opera, que es pot aconseguir gratuïtament donant-nos d’alta en qualsevol servei de la companyia noruega com per exemple My Opera, tenint també l’oportunitat de donar-nos d’alta des del mateix procés de login d’Opera Unite.

Opera: una companyia a contracorrent

Tot i comptar amb un bon producte com el seu navegador, la companyia noruega no gaudeix del favor del públic, ocupant menys de l’1% de la quota total de mercat*, i veient-se superada per una nouvinguda com Google, que amb Chrome ha aconseguit enlluernar a poc menys del 2% dels internautes. És un exemple típic d’una molt bona tasca amb prou feines apreciada pel públic en general, i veient-se la companyia noruega ofuscada per una guerra protagonitzada per dos pesos pesats com són l’Internet Explorer de Microsoft i la seva alternativa lliure, Firefox, amb aparicions estel·lars del Safari d’Apple (com en la seva recent versió 4) i del Chrome de Google. Amb menys mitjans per a publicitar-se, Opera està patint les conseqüències de la preeminència d’altres companyies amb més mitjans al seu abast, sense que això vulgui dir que els seus productes siguin superiors als de la noruega.

Aquesta situació s’inverteix en els camps de la telefonia mòbil i els dispositius encastats, en els que Opera Soft gaudeix d’una salut excel·lent, malgrat que de moment aquestes ofertes constitueixen un mínim dels dispositius emprats per accedir a la Xarxa de xarxes, i es passa menys temps davant d’ells que davant del navegador d’un ordinador desktop. La continuïtat de l’Opera de sobretaula estaria, al meu parer, vinculada a un bon resultat de les operacions financeres de la companyia, el què en aquests moments sembla no posar-se en dubte. Les accions d’aquesta companyia no han parat de pujar en el darrer lustre, estant actualment en un dels punts més àlgids de la seva història des de mitjans del 2006. Opera, doncs, sembla aliena a la crisi global.

El navegador Opera per a màquines de sobretaula és un producte estratègic, una presència que la companyia noruega ha de mantenir i que espera ampliar amb funcionalitats tan potents com Unite, però que si no rep tant reconeixement per part del públic com la resta del seu portfoli, no és tan greu.

* un 0,72% segons les estadístiques de Net Applications corresponents al maig de 2009, en les que Opera es va veure fins i tot superat per Netscape, un navegador web que des de fa temps no està essent actualitzat.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)