Opera ho aconsegueix: Mini és el primer navegador web d’una altra empresa aprovat per a l’iPhone

Compartir

OperaEl browser de la companyia noruega empra la coneguda tecnologia de servidor intermedi per a comprimir les dades i accelerar la navegació, que tanta fama li ha proporcionat.

Opera Mini 5 per a iPhoneGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Opera ho ha aconseguit, malgrat que, de fet, era una aposta segura: tant si Apple acceptava l’aplicació com si no, el fabricant noruec hi sortia guanyant. Finalment, la companyia de Cupertino ha acabat aprovant l’Opera Mini 5 com a aplicació vàlida per a iPhone i iPod Touch, per la qual cosa aquest navegador web ja es pot trobar a l’App Store com a descàrrega gratuïta.

Tot i que aquesta pugui semblar una aplicació més, la seva comesa (navegador web) no manca d’importància: segons la normativa creada per Apple, no s’admetrà a l’App Store cap aplicació que dupliqui funcionalitats ja existents en el sistema operatiu, i la navegació web n’és una d’elles. L’iPhone OS disposa des del seu naixement d’una versió mòbil de Safari, el browser de la pròpia companyia de la poma, que és a més el marc d’execució de les aplicacions dissenyades per al telèfon.

Davant la petició d’Opera, Apple es va trobar en un atzucac: de no aprovar l’aplicació, la companyia noruega hauria obtingut publicitat gratuïta (fet que li podria comportar un augment de la seva quota de mercat en el segment PC en detriment de, precisament, Safari), a més que els nois de Steve Jobs haurien quedat com els "dolents" de la pel·lícula. En cas d’aprovar-la com ha passat, molts programadors podran qüestionar-se perquè si Opera és un navegador web que fa el mateix que Safari s’ha aprovat i, en canvi, la seva aplicació no és acceptada.

Apple es pot escudar en el fet de que la tecnologia de compressió de pàgines web per a accelerar les descàrregues no està present en el seu propi navegador web, per la qual cosa Opera Mini constitueix un producte amb diferències respecte al seu.

El browser noruec per a telèfons mòbils ha demostrat ser una molt bona opció per a terminals que no arriben a poder ser considerats com a smartphones, i fins i tot en els que sí es poden emmarcar en aquesta dita categoria per accelerar la navegació en xarxes de baixa velocitat, com per exemple en connexions GPRS. Opera Software inclou aquesta tecnologia de compressió de dades en totes les versions del seu navegador web, ja siguin per a dispositius mòbils (el mateix Mini o Opera Mobile per a smartphones) o per a sobretaules/portàtils, molt útil a l’hora d’utilitzar una connexió 3G en mobilitat car estalvia ample de banda al mateix temps que accelera la descàrrega de dades.

Més informació

Pàgina d’Opera Mini 5 a la iTunes Store

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina