Opera juga la carta de WebM

Compartir

OperaLa companyia noruega puja al carro de Google incloent suport per a aquest còdec de vídeo com a mesura protectora davant de l’H.264 .

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Facin les seves apostes, doncs les cartes estan sobre la taula i només queden tres jugadors amb possibilitats en la partida per ser triat com a còdec per equipar de manera nativa a l’HTML 5: OGG Theora, H.264 i WebM. Encara que la darrera mà ha somrigut a WebM: Opera ha apostat pel còdec promogut per Google.

La companyia noruega ha presentat la nova versió del seu browser homònim, la 10.60, poc temps després d’haver publicat la 10.54 per a Windows i Mac OS X, en la qual (10.60) s’hi inclou suport per al còdec de vídeo WebM.

Aquest últim és producte de Google, el qual fa poc més d’un mes publicava el codi font del còdec de vídeo VP8 rebatejat com a WebM i sota una llicència lliure tipus BSD. Aquest moviment era fruit de la pressió rebuda des de diverses direccions, incloent-hi la FSF, qui havia publicat una carta oberta a la companyia del cercador sol·licitant-li l’obertura del còdec de vídeo de la seva propietat.

La motivació era la de presentar un contendent lliure prou fort per enfrontar-se amb l’H.264, ja que OGG Theora havia anat perdent possibilitats gradualment; H.264 és recolzat per Microsoft (Internet Explorer) i Apple (Safari), mentre que Theora ho era per Opera i Mozilla (Firefox). Fins i tot Google, el browser Chrome de la qual augmenta de quota a cada dia que passa, semblava tendir cap a l’H.264 ja que incloïa suport per a aquest còdec en YouTube. Aquest suport hauria clos la lluita deixant com a virtual guanyador l’H.264.

Però si es convencia Google per canviar de bàndol, les tornes podrien al seu torn canviar; difícil seria que s’interessés per Theora, però i si el contrincant de l’H.264 el posés la mateixa Google? Això va motivar la FSF i altres implicats a pressionar a la companyia del cercador per a què proposés el seu propi còdec, i d’aquí en va sortir el WebM.

Amb Google recolzant un còdec lliure i no subjecte a royaltys, només era qüestió de temps que Opera i Mozilla s’afegissin a la iniciativa, i Opera ja ho ha fet amb la nova versió 10.60 del seu browser.

Altres novetats

A més de la inclusió de suport per a WebM, Opera 10.60 presenta altres novetats destacables:

  • Més rapidesa que en versions anteriors, fins a un 50% segons afirma la mateixa Opera. L’optimització del motor de JavaScript, llenguatge emprat en els principals serveis online, té molt a veure amb aquesta major rapidesa.

  • Funcionalitats de seguretat avançades proporcionades gràcies a l’acord amb el fabricant d’antivirus AVG, que monitoritza Internet a la recerca de pàgines que, en realitat, són fraus que intenten enganyar a l’usuari i sostraure-li les seves dades personals, per enviar-les als usuaris d’Opera 10.60 .

  • Geolocalització. Una API prevista en la definició de l’HTML 5 que ens permetrà gaudir de serveis de mapes i altres que depenguin d’on ens trobem.

  • Interpretació de gestos realitzats amb el ratolí sobre la interfície del navegador.

  • Appcache. Una altra API de l’HTML 5 que ens permet treballar amb aplicacions online (com per exemple Google Docs) sense estar connectats, emmagatzemant arxius en local i sincronitzant-los a posteriori.

Opera 10.60 ja es pot descarregar des del lloc web de la companyia noruega per a Windows, Mac OS X, GNU/Linux (arquitectures i386, x86-64 i PowerPC), i FreeBSD (i386 i amd64). Recordem que Opera va deixar de produir el seu navegador per a la plataforma Solaris/OpenSolaris fa un parell de mesos.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina