Opera Max, com estalviar en les dades mòbils

Compartir

La nova app d’Opera Software comprimeix les dades que arriben al nostre smartphone, reduint el consum, cosa especialment interessant quan estem en itinerància.

En els darrers anys, les tarifes de dades per als nostres telèfons mòbils s’han popularitzat al mateix temps que ho han fet els smartphones, veritables artífexs de la revolució d’Internet en mobilitat.

Exemple del consum d'Opera Max, per appSi bé fa algun temps -i en alguns racons del món potser encara passi així- la quantitat de dades a transmetre i rebre estava limitada a uns pocs centenars de megabytes i calia pagar per la resta un cop esgotades aquestes dades, ara no és que hi hagi una barra lliure, però podem gaudir d’uns pocs gigabytes i, quan aquests s’esgoten i sense haver de pagar més, continuar connectant-nos pel mateix preu però a menys velocitat.

Tanmateix, sempre és possible que ens trobem amb la necessitat d’enviar i rebre un gran volum de dades des del nostre dispositiu mòbil, que puguin disparar el consum fins apropar-nos perillosament o sobrepassar el límit de màxima velocitat.

Per estalviar en dades, Opera ha llançat l’aplicació Opera Max, que va presentar durant aquest passat Mobile World Congress, i que comprimeix les dades emprades en les apps del nostre smartphone o tablet.

Opera Max és una app gratuïta per a Android actualment en versió beta que el que fa és desviar el trànsit de dades que no accedeix a servidors segurs (https) a una xarxa privada virtual (VPN) dirigida als servidors d’Opera, en els quals totes les dades es comprimeixen abans de ser enviades al terminal.

La compressió no depèn de la naturalesa de les dades, i pot comprimir tant vídeo, com àudio, imatges o text.

Segons la mateixa Opera, Max pot arribar a ‘allargar’ el pla de dades fins a un 50%, de manera que si, per exemple, tenim 1 GB. mensual, podem ‘estirar’ fins a 1,5 GB. efectius.

L’app ofereix informació detallada sobre el que ha estalviat i com han estat comprimides les dades, per a cadascuna de les apps instal·lades en el terminal que han emprat el sistema.

A més, inclou la possibilitat de bloquejar certes apps per a què accedeixin a la connexió de dades 3G/4G, permetent només la connexió quan estem emprant el Wi-Fi.

Totes aquestes mesures són especialment interessants quan ens trobem en itinerància (roaming), és a dir, emprant les dades en mobilitat fora del nostre país, amb la qual cosa paguem un sobrecost.

Pel que fa a la privacitat de les dades, una cosa sempre delicada, Opera indica que només medeix l’estalvi en les apps, i en cap moment emmagatzema o examina el contingut de les transmissions. Com de costum, creure aquestes clàusules queda de la mà dels usuaris.

Només un petit defecte en aquesta aplicació: només comprimeix les dades de les apps, no les corresponents al tethering, de manera que si gastem la majoria de la tarifa de dades per connectar el nostre ordinador o tablet sense capacitat 3G/4G a la xarxa de dades, Opera Max no ens serà gaire útil i, en qualsevol cas, ens permetrà estalviar uns poques dades quan ens connectem directament des del mòbil per a gastar-les en el PC.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: