Opera Mini per a iPhone, un cas de màrqueting digne d’estudi

Compartir

OperaLa companyia noruega Opera Software ha plantejat un repte a Apple en el que només pot guanyar la primera d’aquestes dues empreses: enviar el seu navegador web Opera Mini per tal que li donin l’aprovació i incloure’l a l’App Store. Si ho aconsegueix, oferirà una alternativa al Safari Mobile i, si no, publicitat gratuïta. Sigui com sigui, ja hi ha sortit guanyant.

Opera Mini per a iPhoneGuillem Alsina (guillem@imatica.org) – Opera Software no sembla tenir cap mena de prejudici per enfrontar-se a qualsevol, per gran que sigui: després de formar part de la demanda contra Microsoft que va aconseguir que a la Unió Europea el gegant de Redmond es veiés obligat a preparar una pantalla de selecció de navegador web per al Windows 7 que inclogués altres opcions a més del seu propi Internet Explorer, ara s’atreveix a saltar a la piscina privada d’Apple, l’iPhone, per oferir una alternativa al Safari que aquesta ofereix juntament amb el sistema operatiu.

En les clàusules del contracte de llicència per incloure aplicacions a l’App Store, la botiga en línia de programari per a iPhone, iPod Touch i iPad, Apple especifica que no s’acceptarà cap programa que dupliqui funcionalitats respecte a aplicacions pròpies ja existents. Seria el cas del reproductor de música, la mateixa botiga en línia o el navegador web, una versió de Safari optimitzada per al seu funcionament en el telèfon de la companyia de Cupertino.

Opera Mini per a iPhoneOpera Software ha fet, precisament, això: enfrontar-se a Apple presentant-li un navegador alternatiu a Safari per a la seva aprovació a l’App Store. Però, en comptes d’enviar-li i esperar resposta, la companyia noruega ha optat per enviar-lo, anunciar-ho públicament i esperar el moviment d’Apple. El que ha aconseguit és de mestre: publicitat gratuïta i que es parli sobre ella. Fins i tot ha creat una pàgina web expressament com a comptador dels dies i hores que l’aplicació porta enviada a la companyia de Cupertino per a la seva valoració.

El programa d’Opera fou vist per primera vegada per alguns periodistes (entre els quals s’hi compta un servidor) en el Mobile World Congress d’aquest any.

Si finalment Apple decideix aprovar Opera Mini com una aplicació vàlida per a l’App Store, la companyia noruega s’haurà guanyat un lloc d’honor destacat com l’única alternativa al Safari inclòs en l’iPhone OS i fama en haver aconseguit guanyar a l’empresa de Cupertino en el seu propi terreny. Si Apple bloqueja l’aplicació pel motiu que sigui, Opera podrà protestar públicament i muntar un enrenou, provocant que es parli d’ella i guanyant publicitat gratuïta. Sigui com sigui, la jugada li sortirà rodona.

Opera Mini per a iPhoneOpera Mini 5 per a iPhone empra la mateixa tecnologia de compressió de dades al servidor per al seu posterior reenviament al client tan coneguda i que permet disminuir la mida de les pàgines web amb el corresponent estalvi d’ample de banda i disminució del temps de descàrrega. Segons algunes proves independents dutes a terme per blocaires i els resultats de les quals s’han publicat a Internet, la velocitat de càrrega de les pàgines és molt més gran amb Opera Mini que amb Safari a l’iPhone si s’empren connexions de dades de baixa velocitat (no 3G).

Un precedent?

Algunes veus ja van clamar que Apple havia ‘claudicat’ davant del reeixit servei de música Spotify en incloure la seva aplicació per a reproduir música en streaming per a usuaris premium (de pagament) a l’App Store. Tot i això, la companyia de Cupertino sempre es pot acollir al fet de que el seu reproductor de música està pensat per escoltar les cançons descarregades des de la iTunes Store i emmagatzemades en local, no via streaming, pel que en aquest cas pot argumentar que no es duplica la funcionalitat.

Opera es pot acollir a la mateixa idea, adduint que la tecnologia de compressió d’informació no es troba en el Safari i que, per tant, el seu és un producte diferent del navegador d’Apple i no duplica funcionalitats.

Tot queda ara en mans dels nois de Steve Jobs, els quals -i segons l’EFF- poden fer el que vulguin amb l’Opera Mini per a iPhone.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)