Opera ofereix un aperitiu de la seva versió 10.10 juntament amb la beta de Unite

Compartir

InternetLa funcionalitat Unite permet convertir el nostre ordinador en un servidor, i és extensible mitjançant plug-ins que poden desenvolupar terceres parts.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i no disposar d’una quota de mercat pròsper en el segment dels navegadors web de sobretaula, Opera Software no deixa de presentar bons productes amb els quals busca reconduir tal situació. El darrer ha estat Opera 10, i sembla que el públic està responent ni que sigui en petites dosis, ja que el fabricant noruec ha vist com la seva quota de mercat creixia aquests dos darrers mesos.

El futur immediat d’Opera passa per Unite, un afegit al seu navegador web que converteix al nostre ordinador en un servidor d’aplicacions. Un navegador web corrent es comporta només com un client, emprant els serveis però sense proporcionar res als altres usuaris. Unite obre el nostre ordinador i ens permet instal·lar serveis a la nostra màquina per a ús i gaudi d’altres. La idea és semblant a la què subjau en el P2P, donar tant als altres com nosaltres agafem d’ells.

Si fins ara Unite era un component que havia de ser descarregat i instal·lat sobre una versió ja existent del navegador Opera, amb la versió 10.10 beta d’aquest darrer ens trobem que Unite ja ve juntament amb el browser, permetent-nos gaudir dels seus serveis.

Opera Unite ofereix una API, de manera que funciona a base de petits programes (una mena de plug-ins) que permeten donar funcionalitat al servidor instal·lat a la nostra màquina. Entre les aplicacions ja desenvolupades per a aquest sistema ens trobem amb un reproductor multimèdia que ens permet accedir des de qualsevol lloc a la música emmagatzemada en el nostre ordinador. També comptem amb una eina de compartició de fitxers i una altra per a compartir fotografies. Un servidor web també serà molt pràctic per als programadors aficionats i fins i tot professionals.

Per a executar Unite es necessita el navegador Opera 10 a l’ordinador que actua com a servidor, però els clients poden connectar-se als serveis emprant per a això qualsevol navegador del mercat. Per poder accedir des de fora a les aplicacions de Unite, l’usuari haurà de disposar d’una URL especial, acabada en operaunite.com i que davant d’aquest sufix inclogui l’identificador complet de la màquina en el sistema d’Opera.

Així, i malgrat que la major part de les connexions a Internet disposen d’una adreça d’IP dinàmica (és a dir, que canvia en cada connexió en contraposició amb la IP fixa), sempre podrem localitzar de la mateixa manera a una màquina concreta. Per obtenir aquesta adreça haurem de registrar-nos amb Opera.

Al seu davant, i per al seu ús pràctic amb aplicacions que exigeixen disposar d’un ampli cabal de dades, Unite es troba amb un handicap: les connexions domèstiques, encara que siguin de banda ampla, acostumen a ser asíncrones, el que significa que el seu cabal de pujada de dades (d’enviament cap a Internet) és menor que el de baixada. Per això, una persona connectada en remot al nostre ordinador emprant una aplicació resident en ell, no gaudirà de tanta velocitat com nosaltres quan emprem un servei en línia.

Òbviament, tampoc podem descurar la seguretat; al cap i a la fi, i amb l’ús de Unite, estem obrint una porta més en el nostre ordinador per la qual poden entrar intrusos.

Opera 10.10 beta ja es pot descarregar des del lloc web del fabricant noruec per a les plataformes Windows, Mac OS X, Linux (32 i 64 bits, i arquitectura PowerPC), FreeBSD (32 i 64 bits), i Solaris (Intel i SPARC).

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)