Opera publica la versió 10.10 del seu navegador, que inclou Unite

Compartir

OperaEl nou servei Unite permet publicar continguts i aplicacions a Internet en un servidor propi amb la màxima facilitat i sense haver de configurar un complet servidor web.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – La companyia noruega Opera Software ha posat a disposició del públic la nova revisió 10.10 del seu navegador web homònim que, com ja ens té acostumats, inclou sucoses novetats, malgrat que res que no hàgim vist en anteriors betes del mateix producte, si bé ara es tracta de la versió estable i definitiva.

La principal novetat d’aquesta nova versió és Opera Unite, un servei que permet a l’usuari final compartir d’una forma molt fàcil continguts i serveis des del seu mateix ordinador.

Per als usuaris en mobilitat (encara que també pot ser emprada en màquines de sobretaula) comptem amb Opera Turbo, una funcionalitat inspirada en Opera Mini (el navegador web per a telèfons mòbils de la mateixa companyia) que requereix la intervenció d’un servidor intermedi per a comprimir les dades de la pàgina web que s’està consultant i enviar-les al client. Així es pot reduir el consum de l’ample de banda, estalviant en les connexions 3G i agilitzant la consulta de llocs web. Aquesta funcionalitat es pot activar o desactivar a voluntat de l’usuari, permetent calibrar Opera 10.10 per al seu ús en màquines que gaudeixen d’un ample de banda prou còmode, o bé amb màquines més limitades en aquest sentit.

La interfície gràfica ha canviat des de la darrera versió 9.x, no quedant exempta de certes crítiques. Realment, com a navegador web, Opera és diferent de les altres opcions existents al mercat pel què fa a aquest aspecte. Inventora del sistema de pestanyes que després s’ha popularitzat per a carregar diverses pàgines web dins d’una mateixa finestra, ara Opera Software busca renovar un cop més aquesta àrea amb la introducció de les pestanyes visuals. En comptes de veure només el títol de la pàgina carregada a la pestanya, podem optar per veure un thubnail (captura de pantalla en miniatura) del que es troba carregat a la pestanya.

Així és la interfície d'usuari d'Opera 10.10, amb un servei Unite executant-se (compartició de fitxers)
Així és la interfície d’usuari d’Opera 10.10, amb un servei Unite executant-se (compartició de fitxers)

El Speed Dial ens permet configurar pàgines preferides per accedir-hi d’una forma ràpida, mitjançant la pulsació sobre una icona representativa que consisteix en el thubnail de la pàgina la darrera vegada que la vam visitar. Per als usuaris de Google Chrome, és una cosa semblant al què obtenim quan arranquem el programa. Opera Link ens permet sincronitzar els nostres marcadors de Speed Dial, preferits, notes i altres elements, entre diversos dispositius que tenen instal·lat el navegador Opera, incloent-hi telèfons mòbils.

Un servei per compartir

Com he comentat amb anterioritat, Opera Unite permet a l’usuari final compartir continguts, recursos i aplicacions amb el món sense haver de realitzar pesades configuracions de servidors web o semblants. Només requereix que ens donem d’alta en el lloc d’Opera Unite i, a partir d’aquí, ja podem començar a utilitzar el nostre navegador web per compartir qualsevol mena d’informació emmagatzemada en local, com ara fotos o notes tipus post-it. El “secret” és que Unite instal·la una mena de servidor juntament amb el navegador web, les funcionalitats del qual són extensibles mitjançant plug-ins que consisteixen en les aplicacions que executem.

La creació d’aquestes petites aplicacions està oberta a terceres parts, i com a client per al seu ús no necessitem disposar d’Opera instal·lat, browser que només haurem de tenir com a servidor. Exemples de funcionalitats que podem disposar amb el sistema Unite són la compartició de fotografies, un reproductor multimèdia o una utilitat per pujar fitxers al servidor, és a dir, a la nostra màquina.

És necessari tenir en compte que Opera Unite obre noves vies de comunicació amb el nostre ordinador, finestres obertes al món exterior per les quals poden penetrar les amenaces de seguretat existents. Malgrat tot, i almenys de moment, no es coneix cap bug o exploit que afecti aquest sistema.

La versió final d’Opera 10.10 ja es pot descarregar des del lloc web del fabricant de programari noruec, estant disponible per a Windows, Mac OS X, Linux (arquitectures i386, x86_64 i PowerPC), FreeBSD (i386 i AMD64) i Solaris/OpenSolaris (Intel i Sparc). Per a altres plataformes com QNX, OS/2 i BeOS no s’actualitza des de fa temps, per a les quals comptem amb versions antigues.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)